Къща Недкович – духът на Филибето

Забравеният град

Дигиталният гид на Градът под тепетата Lost in Plovdiv представя още една от перлите на архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив

Този забележителен възрожденски дом е построен през 1863 г. изцяло в стила на европейския класицизъм. Но някои чужди изследователи не без основание оприличават сградата с италианско палацо от епохата на Ренесанса. Негов собственик е известния търговец и възрожденски общественик Никола Недкович. Той живеел със съпругата и дъщеря си в красивото бижу под Хисар капия. Дворният комплекс е бил клюкарник, най-популярното място за светски разговори в Стария Пловдив. Там на мохабет са събирали все известни хора. Като Иван Вазов например, който предпочитал да си пие кафето, докато наблюдава живота и коконите по калдаръма. Там, в двора, са се запознали родителите на Елисавета Багряна.

Великолепната къща се отличава с най-богата външна декоративна украса в резервата. Това е и една от малкото къщи, в които са съхранени оригинални предмети на фамилията. Фасадата на къщата е богато декорирана с тържествен четириколонен портик с кръгли арки. На всеки един от прозорците са нарисувани живописни композиции. На една от външните колони има медальон, на който е изобразена цялостната визия на къщата, което се явява и своеобразен документ за автентичност. Ключът от външната порта на къща Недкович е истинско произведение на ковашкото и железарско изкуство. Той върви в комплект с дома, построен през 1863 г и е единственият автентичен ключ, който и до днес служи по предназначението си.

Приземният етаж на този дом прави впечатление с уникалните резбовани тавани и изящни стенописи, съхранени без реставрация. Вторият етаж се отличава стилово със своята декоративна украса. Духът на Западна Европа тук се чувства по-осезателно и с добре подбраната колекция от мебел. Тук могат да се видят и образци от двете основни килимарски школи – Чипровската и Котленската. Особено възхищение будят внушителните по своите размери котленски килими (10м), правени по поръчка за тази къща, както и изящните тъкани от копринен кенар и интимно дамско бельо. 

За най-забележителните части от вътрешноста на тази възрожденска перла и скритите ѝ тайни вижте още в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.