Подтепето

Забравеният град

28 Мар, 2018

Къща Недкович – духът на Филибето

Дигиталният гид на Градът под тепетата Lost in Plovdiv представя още една от перлите на архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив

Този забележителен възрожденски дом е построен през 1863 г. изцяло в стила на европейския класицизъм. Но някои чужди изследователи не без основание оприличават сградата с италианско палацо от епохата на Ренесанса. Негов собственик е известния търговец и възрожденски общественик Никола Недкович. Той живеел със съпругата и дъщеря си в красивото бижу под Хисар капия. Дворният комплекс е бил клюкарник, най-популярното място за светски разговори в Стария Пловдив. Там на мохабет са събирали все известни хора. Като Иван Вазов например, който предпочитал да си пие кафето, докато наблюдава живота и коконите по калдаръма. Там, в двора, са се запознали родителите на Елисавета Багряна.

Великолепната къща се отличава с най-богата външна декоративна украса в резервата. Това е и една от малкото къщи, в които са съхранени оригинални предмети на фамилията. Фасадата на къщата е богато декорирана с тържествен четириколонен портик с кръгли арки. На всеки един от прозорците са нарисувани живописни композиции. На една от външните колони има медальон, на който е изобразена цялостната визия на къщата, което се явява и своеобразен документ за автентичност. Ключът от външната порта на къща Недкович е истинско произведение на ковашкото и железарско изкуство. Той върви в комплект с дома, построен през 1863 г и е единственият автентичен ключ, който и до днес служи по предназначението си.

Приземният етаж на този дом прави впечатление с уникалните резбовани тавани и изящни стенописи, съхранени без реставрация. Вторият етаж се отличава стилово със своята декоративна украса. Духът на Западна Европа тук се чувства по-осезателно и с добре подбраната колекция от мебел. Тук могат да се видят и образци от двете основни килимарски школи – Чипровската и Котленската. Особено възхищение будят внушителните по своите размери котленски килими (10м), правени по поръчка за тази къща, както и изящните тъкани от копринен кенар и интимно дамско бельо. 

За най-забележителните части от вътрешноста на тази възрожденска перла и скритите ѝ тайни вижте още в Lost in Plovdiv.

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

21 Май, 2018

Вековна къща на Главната до площад „Централен“ е ремонтирана добре

Сградата е строена в началото на XX век по проект на архитект Михаил Ненков

Дългият ремонт на сградата в края на Главната пешеходна улица „Княз Александър Батенберг“ приключи в края на миналата седмица. Пред фасадата на сградата бе вдигнато скеле преди няколко месеца, като малко след началото на ремонта, работата сякаш спря за дълго.

Преди няколко седмици обаче отново се появиха майстори, които довършиха сградата. Ремонтът засегна фасадата, като още в началото, а и в последните дни, тя бе измазана с мазилка, без да се поставя изолация или други, нарушаващи автентичността елементи. Много често при такива ремонти основната част става по-дебела, поради което декорациите „потъват“ в изолационните плоскости. Самата мазилка е гладка, подходяща за стила, а нови елементи не са ...

» повече
30 Мар, 2018

Започнаха снимките на новия български филм на Трихълмието

Две седмици служителите на ОИ „Старинен Пловдив“ успяха да опазят в тайна заглавието

От общината го издадоха с молбите да не се паркира в зоната

„Имало една война“ е заглавието на филма за Съединението на България, чийто снимки започнаха тази сутрин на територията на архитектурно - историческия резерват Старинен Пловдив. Снимките на територията на Стария град ще са днес и утре. Както Под тепето ви съобщи преди дни, български  филмов проект с международно участие ползва възрожденския декор на Къща Недкович, Хисар капия и улица „Цанко Лавренов“ .

В два поредни дни забележителната къща-музей на известния търговец и възрожденски общественик Никола Недкович ще послужи за декор на нова българска продукция, съобщи директорът на общинския институт. Той и служителите му успяха да опазят в ...

» повече
22 Мар, 2018

Къща Недкович става площадка на филм за Съединението

Български проект с международно участие ползва възрожденския дом за декор

Този забележителен дом в Старинен Пловдив притежава оригиналния си ключ до днес

В две поредни седмици забележителната къща-музей на известния търговец и възрожденски общественик Никола Недкович в Старинен Пловдив ще послужи за декор на нова българска продукция с международно участие, разбра Капана.бг.

Освен в китния двор, заслан с плочник, снимки ще има и във вътрешността на възрожденския дом. Най-забележителни във вътрешната част са симетрично разположените стаи с орнаментирани в геометричен стил тавани и богато изписани стени. Екипът на режисьора Анри Кулев е разгледал богато декорираните стаи, които имат строго определено предназначение. Затова за всеки, видял  ”Зелената стая” - женската, ”Червената”  - гостната, ”Лилавата” -  трапезарията и „Оранжевата” всекидневна, ще е безкрайно любопитно ...

» повече
16 Мар, 2018

Котки завзеха къща в центъра на Пловдив

Фоторепортаж от Владимир Янев

Цяло семейство улични котки се настани в изоставена къща в самия център на Пловдив. Четириногите се превърнаха в атракция за минувачите. Котешката фамилия се е настанила в стара и видимо необитаема сграда на улица "Патриарх Евтимий".

Животинките стоят по кованата порта на къщата и жално се молят за храна. Котешкият хор се чува чак до бившия хотел България и успя да събуди съчувствието на не един или двама пловдивчани.

» повече
13 Мар, 2018

Клео Самооглу строи красивата модерна къща до Община Пловдив, след като спасява семейния бизнес

Вижте историята на една от най-добре запазените и поддържани модернистични сгради в страната

Площад „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив се оформя дълги години с къщи, построени във всякакви стилове. Една от най-красивите сгради обаче често остава подминавана, тъй като архитектурата ѝ е изчистена, семпла и не впечатлява, ако не се загледаме в елегантната ѝ лаконичност. Това е и една от малкото сгради, построени през 30-те години на площада - на семейство Протохристови – Клео и Стефан. Издигната е през 1937 година по проект на известния архитект Стойко Стойков и, макар и с много тежка съдба през годините, до днес е една от най-добре пазените културни ценности на града от семейството – наследници на първите собственици.

Историята може да започне 10 години преди построяването ...

» повече