Главната улица на Филипопол била разширена в края на Античността

Забравеният град

Минавало се през двуметрова арка

Подобно монументално съоръжение не се открива всеки ден, коментира археолог Елена Божинова

Екипът на археолог Елена Божинова от Регионалния археологически музей  в Пловдив, който работи на частен терен на бул. „Цар Борис III Обединител“ (близо до Митрополията), има  интересни разкрития за древния Филипопол.

Освен ценния надпис, възхваляващ император Диколециан, открит рециклиран в слоевете на Средновековието, за което ви разказахме в понеделник, Божинова и бригадата попадат на част от Декуманус  Норд. В римското градоустройство Декуманусът е бил път, ориентиран в посока изток-запад.  

На обекта вече напълно са изчерпали Средновековието и вече са навлезли в по-късните периоди на Античността  ок. IV век.  Има някои структури, които са запазени на това по-късно ниво, но са изградени  в по-ранен период, разказа ръководителят на разкопките.

„Централната улица Декуманус Норд идва някъде от Източната порта на града, която е  централния вход към древния град и извежда някъде на Римския стадион. Преди знаехме, че тук е минавала една от улиците на Античния и Средновековния град. Вече се намираме на нивото на античната улица. Тя е била проучвана тук непосредствено в съседния парцел през 2011 г. и в Източна посока в големия обект, известен като Музея,  там за пръв път е проучвана. Това, което обогатихме сега като знания за нея, е че тя е била една от централните улици на града. Широка е над 7 метра,“ съобщи пред Под тепето археологът.

В монета екипът разрива в частния парцел едно много масивно съоръжение. Има два масивни постамента от големи пясъчни квадри, които са симетрично разположени от двете страни на античната улица. Към момента височината му е над два метра.

„Най – вероятно става въпрос за някакъв вход или арка, разположена над улицата. Може би вход към нещо, което се развива под булеварда от двете страни на улицата, или арка, но при всички случаи е много масивно съоръжение  с представителен характер, което не би било издигнато на някоя улица, която има по-малко значение от централна за града,“ коментира Елена Божинова.

Начинът на изграждане от пясъчни квадри показва, че трябва да се отнесе към един по-ранен период от Римската епоха, вероятно към Първи век, разказва тя. „Самото му разположение от това, което разкриваме, разбираме, че в най-късния период улицата е разширена, тъй като портата или арка е по-тясна от нея симетрично от двете страни. Подобно монументално съоръжение не се открива всеки ден, въпреки интересните пластове и находки във Филипопол. Внася един допълнителен штрих в историята на този град,“ коментира Божинова.

Споделете ни във:

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.