Подтепето

Забравеният град

01 Май, 2018

Главната улица на Филипопол била разширена в края на Античността

Минавало се през двуметрова арка

Подобно монументално съоръжение не се открива всеки ден, коментира археолог Елена Божинова

Екипът на археолог Елена Божинова от Регионалния археологически музей  в Пловдив, който работи на частен терен на бул. „Цар Борис III Обединител“ (близо до Митрополията), има  интересни разкрития за древния Филипопол.

Освен ценния надпис, възхваляващ император Диколециан, открит рециклиран в слоевете на Средновековието, за което ви разказахме в понеделник, Божинова и бригадата попадат на част от Декуманус  Норд. В римското градоустройство Декуманусът е бил път, ориентиран в посока изток-запад.  

На обекта вече напълно са изчерпали Средновековието и вече са навлезли в по-късните периоди на Античността  ок. IV век.  Има някои структури, които са запазени на това по-късно ниво, но са изградени  в по-ранен период, разказа ръководителят на разкопките.

„Централната улица Декуманус Норд идва някъде от Източната порта на града, която е  централния вход към древния град и извежда някъде на Римския стадион. Преди знаехме, че тук е минавала една от улиците на Античния и Средновековния град. Вече се намираме на нивото на античната улица. Тя е била проучвана тук непосредствено в съседния парцел през 2011 г. и в Източна посока в големия обект, известен като Музея,  там за пръв път е проучвана. Това, което обогатихме сега като знания за нея, е че тя е била една от централните улици на града. Широка е над 7 метра,“ съобщи пред Под тепето археологът.

В монета екипът разрива в частния парцел едно много масивно съоръжение. Има два масивни постамента от големи пясъчни квадри, които са симетрично разположени от двете страни на античната улица. Към момента височината му е над два метра.

„Най - вероятно става въпрос за някакъв вход или арка, разположена над улицата. Може би вход към нещо, което се развива под булеварда от двете страни на улицата, или арка, но при всички случаи е много масивно съоръжение  с представителен характер, което не би било издигнато на някоя улица, която има по-малко значение от централна за града,“ коментира Елена Божинова.

Начинът на изграждане от пясъчни квадри показва, че трябва да се отнесе към един по-ранен период от Римската епоха, вероятно към Първи век, разказва тя. „Самото му разположение от това, което разкриваме, разбираме, че в най-късния период улицата е разширена, тъй като портата или арка е по-тясна от нея симетрично от двете страни. Подобно монументално съоръжение не се открива всеки ден, въпреки интересните пластове и находки във Филипопол. Внася един допълнителен штрих в историята на този град,“ коментира Божинова.

  • 05 Май, 2018 | Мунчо
    Аз пък ште помня "Диколециан" :)))
  • 03 Май, 2018 | Пешо
    Штрих ми хареса.Ште го запомня!
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

08 Юни, 2018

National Giographic: Рядко свидетелство за готическата инвазия в Пловдив

Три овъглени скелета на 1700 години разказват ужасяваща история, пише италианското издание за смразяващата находка на археолозите, за която Под тепето писа за пръв път преди месец 

В България, близо до древния град Пловдив, археолозите откриха находка, която е ужасяващо свидетелство за готическата инвазия в един от най-старите градове на Европа. Така започва разказът на журналистката Sarah Gibbens за италианското издание на авторитетното в цял свят списание National Giographic, посветен на античното тройно убийство, за което ви разказахме подробно в поредица от материали.  Смразяващата находка изненада пловдивските археолози в началото на месец май, а само преди два дни е намерила отражение в онлайн изданието на NG със заглавие „Три овъглени скелета, рядко свидетелство за готическата инвазия“.

От National Giographic са ...

» повече
30 Апр, 2018

Рециклирали статуя на Диоклециан през Средновековието в Пловдив (СНИМКИ)

Ценен надпис, възхваляващ римския император, откриха в центъра на най-стария жив град в Европа

Това е първият надпис от тази епоха у нас

Каменен блок разкрива как управникът на древна Тракия венцеслави императора   

Често сме свикнали да чуваме по време на така наречените „церемонии по рязане на лентички“ как по-малки управници изразяват благодарност на по-големите от тях преди да клъцнат с ножицата. Благодарността принципно е дълбоко благородно чувство, но когато става дума за големи началници  навява малко по-различни асоциации и емоции. Оказва се, че тази практика не е измислена от последните няколко управляващи по нашите земи, а има дълбоки хилядолетни корени.

Истинско доказателство за това изскочи преди дни от сърцето на Пловдив. Ценен надпис, възхваляващ римския император Диоклециан, откриха археолози ...

» повече
10 Апр, 2018

Плетеница от епохи излезе при спасителни археологически разкопки край Тунела

Антична и Средновековна улици, градежи от 12-13 век и много предметни находки разкриха археолозите

Обектът е пример за приемственост на планировката през отделните исторически периоди

Антична и средновековна улица, зидове от средновековни сгради, стенописни фрагменти и много керамика откри екип на Археологическия музей при поредните спасителни разкопки в центъра на града. Обектът се намира на булеварда на западния тротоар на Тунела-юг, точно под митрополския комплекс и Античния театър. Археолозите, ръководени от Елена Божинова, и 20 строителни работници работят върху бъдещите основи на офис сграда, която трябва да бъде построена на апетитния парцел. Процедурата е започнала още миналата година, като най-горните пластове са премахнати от терена с машини. После са вървели укрепвания, за обезопасяването на съседните сгради. От 13 дни археолози ...

» повече
23 Юни, 2017

Богата археология на метри от Малката базилика

Открити са изключително добре запазени и здрави стъклени гривни

Нов акропол обогатява познанията за топографията на града през Средновековието

Стефка Георгиева

Нов некропол се появи в града под тепетата преди около 2 седмици. Тогава ви разказахме за началото на археологическите дейности, които се случват на ул. „Осъм“ 11 и нетипичната позиция на едно от телата, които бяха открити. Повече информация четете ТУК. Дейностите по проучване на обекта продължават, а информацията, която ни сподели екипът, който работи на място е изключително любопитна.

По темата разговаряхме с археолог Елена Божинова, която ни разходи из археологическите находки, които се появяват на скромната площ от около 200 кв./м. Находките, които са открити там, датират в периода между 11 и 14 век, като през ...

» повече