ГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Мерят безплатно костната плътност в Пловдив

На 12, 13 и 20 януари всички жени над 60-годишна възраст могат да измерят безплатно костната си плътност между 14 и 17 ч. в “Медлайн клиник” на ул. „Филип Македонски“ 37 в Пловдив. Измерването е част от превенцията срещу остеопороза – третото най-масово и социално значимо заболяване след исхемична болест на сърцето и инсулт.

„Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, при което костите изтъняват и губят плътността си в резултат на разрушаване на колагеновата матрица. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, намалява здравината на скелета, повишава се рискът от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката”, споделя ревматологът д-р Стефанос Елефтериадис.

Считана за една от най-честите ревматични болести, тя засяга 10-12% от населението на Земята, предимно възрастни хора над 60 години. В България остеопорозата поразява около 350-400 хил. души, като жените боледуват по-често от мъжете. Причината е по-малката им пикова костна маса в края на пубертета и по-тежките хормонални нарушения при менопаузата.

“Остеопорозата е заболяване, чийто признаци се приближават с тихи стъпки. Тя често бива наричана „тихият крадец на кости“. Все пак има някои симптоми, които могат да ни насочат към костната загуба. Това са остра и режеща болка в гърба, прегърбена стойка на гръбнака, счупвания без видима причина, намален ръст, загуба на зъби”, допълва д-р Елефтериадис.

При остеопорозата има три рискови групи пациенти. Първата са жени между 60 и 70-годишна възраст с остеопороза при родителите, анамнеза за падания и ограничена подвижност, употребяващи никотинови изделия или страдащи от диабет тип I. Следващата са жени в менопауза до 60-годишна възраст или мъже между 60 и 70-годишна възраст, страдащи от нарушения на хормоналния баланс или ревматоиден артрит. Третата група са жени под 50-годишна възраст, които са приемали повече от 3 месеца лекарства за тежки алергии, астма, ревматологични или имунологични заболявания. Препоръката на д-р Елефтериадис е всеки пациент, който се чуди дали спада към някоя от трите групи, да се консултира със своя общопрактикуващ лекар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина