По следитеРазследване

Язов и Петьо Станчев затрупаха с папки новия финансов министър


Предприемачът Димитър Язов предаде почти две кила папка с препоръки и проблеми на бизнеса в Пловдив на новият финансов министър Симеон Дянков. За да бъде сигурен, че бележките му ще бъдат прегледани обстойно от вицето на Бойко Борисов, Язов си поиска автограф върху копие от папката и така пред десетки свидетели, все пловдивски бизнесмени, завери документалната си връзка с финансист №1. Дянков обеща, че ще прегледа всичко точка по точка и ще направи всичко по силите си бизнеса и държавата да станат партньори, а не опоненти, както беше досега. С папка министъра изненада и Петър Станчев. Той връчи на Дняков папка с всички скандални подробности около строежа и узаконяването на еко завода в Шишманци и допълни, че проектът е глътнал 22 милиона лева, отекли в нечии джобове. Вицепремиерът обобщи, че във финансовата сфера е заварил невероятна каша, завещана от предшествениците и маркира някои от основните проблеми, с които новото правителство ще се справи в близките няколко месеца.
Бизнес елита се срещна с Дянков
Експертът направи страхотно впечатление на бизнесмените с поведението си, знанията си и отношението към проблемите им. Той отговори брилянтно на десетки живи въпроси, като боравеше с примери и конкретни мерки за отстраняването на крайпътните камъчета. На атрактивно предложение всички държавни служители да се пременят в еднакви униформи, ушити от български текстилен производител, Дянков само вдигна ръце и каза “Ами това не сме го обсъждали”. “Много неща се случиха за десет дни. Днес официално въведохме обща система за обмяна на данни между Митници и НАП. За това се говори от времето на НДСВ, но не е реализирано в продължение на толкова години. А ние го направихме за десет дни. Беше елементарно, но досега явно е нямало политическата воля за реализирането на тази идея. С този ход ще събираме допълнително между 800 милиона и милиард в хазната”, обясни Дянков пред бизнесмените. Той не скри на шега, че ще излезе в отпуск, ако събира поне 30 процента от общо нелегалните 85 на сто от алкохола на пазара. Основен приоритет за новото правителство и лично за Дянков е влизането в еврозоната, по което вече се работи. По разчет на вицепремиера, след около 15 месеца България ще бъде готова за тази крачка и документите за това от днес се подготвят. Дянков подчерта още, че трябва са има капитална промяна в Закона за обществените поръчки и прилагането му и не скри, че всички концесии трябва да се събират на едно място, а не по различните министерства.
Язов връчва папка на вицепремиера
Дянков ще трябва да купува риза на новия шеф на митниците Ваньо Танов, тъй като обърка фамилията му и го прекръсти на Тонев. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина