Разследване

Ремонтът на Спортното- добър, но скандален

Фирма Еко-Танк-инженеринг реновира базата на училището след съмнителна обществена поръчка

Министър, школски директор и строител на инспекцията в Спортното днес. Човекът с мустаците е Бранимир ЙосифовСкандално добро направи на пловдивския спорт епохалното правителство на Пламен Орешарски. Този оксиморон  отива най- много на процеса с реновирането на базата на училище Васил Левски. Министърът в оставка Марияна Георгиева се похвали с обещаните и осигурени от ведомството й 2 млн. 274 хил лв. Това, което се случва тук е нещо прекрасно, коментираха от Министерството на спорта, от областната управа и от самото школо в един глас. Да, така е. Но съмненията около спечелването на обществената поръчка за строителните дейности от страна на фирма Еко-Танк-инженеринг тежат като воденичен камък върху иначе благородната инициатива да се подаде ръка на младите спортисти. Всъщност, ремонтът на Спортното е и един от най-големите скандали в краткия живот на това ръководство на ведомството.

„Представете си състезание, в което осем от участниците са отстранени заради непризнаване на маратонките adidas и един за лошо дишане. В подобно надбягване с един кон се превърна първата по-сериозна обществена поръчка на новото ръководство на Министерството на младежта и спорта”, писа Капитал по повод странно провелия се конкурс от екипа на Георгиева. Какво всъщност се случи? От десетте фирми, които участваха в обявената от Министерството на спорта процедура за ремонт на спортните училища в Плевен и Пловдив, комисията допусна до отваряне на ценовата оферта само на една- въпросната Еко-Танк-инженеринг ООД. Тя предложи оферта само със 7000 лв. под прогнозната цена за целия проект от 3 млн. лв. без ДДС.

Управителят на компанията Бранимир Йосифов безмълвно следваше министъра в оставка на днешната инспекция. Той стана повод за голям шум още в началото на конкурса, тъй като някои от седемте фирмите, отстранени от процедурата с аргумента "липса на акредитация от Българската служба за акредитация", като така въобще не се стигна до разглеждане на техническото задание, изразиха съмнения, че целият процес е нагласен. От единствената отворена оферта се разбра, че предрешеният победител е предложил 90% надценка върху цената на материалите за транспорт. При все, че регламентираната за строителството в България норма е 30%, а повечето от складовете за строителни материали доставят материалите директно до обекта. Това е фарс. Ще стане международен скандал, скочиха от отпадналите фирми тогава. Всички говореха за недоразумения, съмнения и подготвен за въпросното дружество конкурс.  А някои от тях обжалваха в съда. Така по казуса се произнесе ВАС. Върховните административни съдии върнаха за преразглеждане процедурата поради нарушение в Закона за обществени поръчки на 8 април, а жалвалите се фирми спечелиха делото.  Бригадите на Еко-Танк-инженеринг обаче вече бяха на скелето в Спортното, тъй като имаха сключен договор. Така днес министърът каза сбогом, ръководството на училището се радваше, строителят мълчеше, областният нарушаваше правилата на пътя, а съмненията останаха дори за свършеното добро. Май така ще запомним правителството на Пламен Орешарски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина