Позор: Кабинетът Орешарски излъга за Жълтото училище

Разследване

Министър Клисурова гарантирала ремонта на паметника на културата от национално значение, но пари не дойдоха  

Момиче настройва инструмента си край предупредителни табели на стълбищата в Жълтото училищеПозорна лъжа на кабинета Орешарски разкри днес ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев. След дълго ходене по мъките за спасение на Жълтото училище светлина в тунела няма, „благодарение” на липсата на реакция и шикалкавене на скандалното правителство. Бившият министър на образованието Анелия Клисарова гарантирала пред ръководството на Академията, че държавата ще отпусне 1 милион лева за реставрирането на културния паметник от национално значение. Свързала се дори на няколко пъти със служебния телефон на ректора, за да го успокои, че парите ще бъдат осигурени на последните заседания на Министерски съвет. Пари обаче няма днес, а Жълтото училище пада и застрашава живота на студентите.

На 18 юли, в 17.06 часа, г-жа Клисарова ме потърси по телефона, за да ме информира, че средствата за така належащия ремонт ще бъдат отпуснати в едно от последните заседания на МС. Нищо не се случи обаче. След два дни ми звъня отново, че предстои последното заседание преди оставката и тогава това ще се случи. Пак нищо. Бях толкова обнадежден, а после почувствах тотално разочарование. Бяхме най-безцеремонно излъгани. Пари за Жълтото училище няма, ремонтът не може да започне. Държавата оставя тази изключителна ценност да рухва. Страшното е, че това може да стане върху студентите вътре. Тогава кой ще носи отговорността, пита проф. Василев. По достойно от тяхна страна бе да кажат, че няма пари за Академията и за паметник на културата от национално значение, вместо да ни лъжат, съкрушен е ректорът. Във въпросните така очаквани от Академията дни на заседанията бившият министър на земеделието Димитър Греков пуснал sms на приятеля си Милчо Василев, за да го информира, че се съмнява нещо добро да се случи. При все, че всички пловдивски депутати се обединиха в обща позиция за незабавни действия от страна на държавата за опазване на Жълтото училище.

Ние обаче няма да се оставим. Чакаме за среща със служебния министър Коларова, за да представим целия комплект от подготвена документация, всички преписки по така очаквания ремонт. Ако ни бъдат осигурени дори авансово част от парите сме готови да започнем на мига с реставрацията. На документално ниво всичко е готово благодарение на средствата, събрани от благотворителните концерти на Васко Василев и Теодоси Спасов, допълни проф. Василев.

Пукнатина се пуска по една от стените в Жълтото училищеЦялата мазилка на Жълтото училище трябва да бъде свалена до тухла и камък, за да бъде укрепена сградата със специални бетонни конструкции, след което визията на първото възрожденско школо в Пловдив ще бъде възстановена в автентичния й вид. Страшно е обаче, когато държавата и управленците й не обръщат внимание на толкова тежък проблем, касаещ наистина една знаково в историческо и културно значение сграда. В момента студентите ходят на пръсти в нея. Те са оптимисти и смятат, че едва ли нещо ще рухне на главите им, но пък не приемат за нормално да учат в среда, в която е забранено групово качване по стълбите и събирането на много хора на едно място. Поради притеснения от поддаване и срутване на конструкцията на Жълтото училище са спрени и хоровите репетиции там. Засега няма къде да преместим студентите. Нужно ни е безопасно място за провеждане на занятията, но бившият областен управител не ни позволи да ползваме Данчовата къща в Стария град, разясни допълнително ситуацията с учебния процес ректорът.

ЖП релзи служат за укрепване на сградата Иначе учебната година е стартирала нормално и с още по-голям интерес от страна на младите хора, които искат да се занимават с изкуство. Сега на АМТИИ предстоят куп събития, с които ще бъде честван половинвековния юбилей от създаването на Академията. Първото от тях е мега фолклорен концерт на Античния, който ще събере на сцената на Античния на 25 септември близо 240 изпълнители.   Там ще се съберат всички бивши възпитаници на АМТИИ, които вече са световни звезди.  

 

Споделете ни във:

1 thought on “Позор: Кабинетът Орешарски излъга за Жълтото училище

  1. Да престанат занятия тогава и да го изпразнят! Хем така няма да има нужда „да се свали мазилката изцяло“ и т.н щуротии..Постройте ново училище направо и го кръстете „култруен паметник“..Аман от дебили..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.