Бизнесът се обяви срещу опитите за реиндустриализация в Новотела

Разследване

Индустриалците нахвърляха гигантските си проблеми на икономическия форум в Пловдив

Либерализация на убийствените режими, поиска Румен Цонев от КЦМ. Според него е ненормално едрият бизнес да се съобразява с трудово законодателство от преди 60 години

Въпреки, че мисията „българска индустрия” е възможна, зад което се обединиха повечето от участници в деловата конференция в Новотела днес, много негативни послания изплуваха в дебата. Като позивните за реиндустриализация, които идват от столицата и управляващите постоянно, което  реалния бизнес ама хич не приема добре. Говори се още за жестоката административна и чиновническа тежест, която виси на врата на предприемачеството и често води до корупция. Както и за остарелите и неотговарящи на времето стари законодателства, като трудовото например.

Събитието стартира с над 150 гости – топ мениджъри на български и международни компании, повечето от региона на Пловдив, представители на централната и местната власт, икономически експерти, дипломати, медии. Дискусията, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), имаше за цел да предостави платформа, на която заинтересованите страни – държавата и бизнесът, да обсъдят актуални теми, които влияят на инвестициите, производството и устойчивото развитие.  Целта на Община Пловдив е високотехнологична индустриализация на региона. Опитваме се да създадем и едно общо икономическо пространство – икономическа зона Тракия, заяви по време на официалното откриване и кметът Иван Тотев. Той обаче бързо си тръгна и не успя да присъства на същинския дебат накрая, който засегна проблемите на бизнеса.

София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас ще бъдат най-бързо развиващите се региони в България до 2020-та година. Това показват изследванията на Индъстри Уоч, които представи икономистът Георги Стоев. Оптимистичните му прогнози са, че през следващите 5 години ще се разкрият близо 200 хил.  работни места предимно от глобално ориентирани чужди компании и тези, работещи в туристическия бранш. Той вмъкна, че за пет години българската икономика е загубила над 430 хил. работни места. 67 500 души в Пловдивска област са заети в преработващата промишленост, което е повече от София, повече от Варна и Бургас, взети заедно. Бройката на тези хора нараства през последната година, докато в останалата част от икономиката се свива. 51 процента от произведената бруто продукция в Пловдивска област идва от преработващата промишленост, като е ясно, че профилът е индустриален, каза Георги Стоев.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева отново подхвана темата за бъдещият план за реиндустриализация. Той преосмисля ролята на индустрията и нейното значение за икономическия ръст, е отворен за коментари и подобрения, подчерта тя. Идеите на властимащите в тази посока обаче бързо бяха посечени от самия бизнес. Никой от мощните предприемачи не приема маниите за  реиндустриализация. Едни предприятия си отидоха по чисто икономически причини. Нека държавата се концентрира в това да подпомага работещите такива, подчерта Румен Цонев, главен изпълнителен директор на „КЦМ 2000“. И насочи държавните люде в проблемите на индустриалците. Падат стари режими, но идват нови. От това няма никакъв ефект, тъй като резултатът е 0:0. Трябва либерализиране на рестриктивните режими, които буквално задушават българската индустрия, заяви Цонев. И даде пример. Само да припомня, ме предприятието за акумулатори Енерсис съвсем наскоро напусна България заради въпросните режими. А изкупуваше от нас 7 хиляди това олово. Това предприятие затвори и бизнеса им се махна заради архаичното трудово законодателство в България. Ние се съобразяваме с трудово законодателство, писано в началото на тъмните 60 от хора с ръкавели. Трябва да работим по правила от 60 години, отбеляза Цонев. Той подчерта още, че няма как бизнес средата да е добра, тъй като цената за електроенергията за индустриалния сектор е най-висока в Европа. Спрете с клишетата, алармира Цонев към властимащите. Много инвеститори се страхуват да дойдат в България- вижте регулационните режими например. ЕРП-ата купуват енергия на цена, която не може да си позволи, предупреди представителят на германското посолство Томас Пфане.

Представител на Dundee апелира за това държавата да защитава индустриалните хабитати така, както се грижи за природните такива. Ние правим всичко, за да бъдем екологични, но насреща получаваме нищо, отбелязаха от компанията. Зариват ни, задръстват ни с бумащина, каза пък пък Петрана Зайкова, представител на мощна немска компания с клон в Пловдив. Говорим за чиновническо своеволие. Тикват ни в процедури, които не се изискват от нас. Не можем повече така, допълни бизнесдамата. И с тъга отбеляза, че се опитва да остане на българския пазар от много време, но в момента нервите й вече не издържат. Всеки момент сме готови да затворим и да излезем от страната, а аз не искам. Но такава е ситуацията. Имайте в предвид, че много фирми са като нас и е възможно да действат като компанията с акумулаторите Енерсис, отбеляза тя.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Бизнесът се обяви срещу опитите за реиндустриализация в Новотела

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.