Eвропейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика набира все по-голяма скорост

Под небето

Тази година се присъединиха гости от Италия, Испания, Румъния, Франция и Малта

Тези предприятия носят под 1% принос в брутния вътрешен продукт на страната. Това е недостатъчно, заяви министър Калфин

Петият пореден панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика бе открит по-рано днес пред 6-та палата на Международен панаир Пловдив. Той започна с детски песни и фолклорни танци, които предшестваха официалното откриване. Панаирът е уникален по рода си обединява в себе си различни институции, бизнес и икономика. Това заяви в самото начало г-н Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

След него, благодарности изразих Бруно Роналдс, Йенс Нилсон, Георгиос Дасис, които единодушно изразиха възхитата и благодарността си за този панаир, който съчетава в себе си изложба и форум, който дава възможност за обсъждане на важни въпроси, които касаят всяка една от участващите страни. Всеки един от тях заяви, че има дългосрочни намерения за участие в Панаира, без значение от това, в коя страна се провежда той. Г-н Дасис заяви, че е впечатлен от скромния начин, по който е стартирала инициативата и това, в което се е превърнала. Ежегодното и разрастване е факт и доказателство за това са новите участници от различни страни и представители на европейските институции, които ежегодно се присъединяват.

 

За съжаление, кметът на Пловдив Иван Тотев, не успя да присъства на откриването на форума, но го замести Георги Тютюков. Зам.-кметът на града ни заяви, че Пловдив е една от социалните общини в страната и предоставя над 50 социални услуги. Той сподели още, че се планира създаването на специално предприятие, а за последните 4 години са усвоени над 16 млн. лева в сферата на социалната икономика.

Последен, пред насъбрала се публика, излезе министърът на труда и социалната политика, Ивайло Калфин. Той с гордост обяви, че вече в страната ни има нарастващ интерес и изготвена политика към хората с увреждания. Приехме плана за социалното предприемачество за 2016 година и работим по създаването на законодателство и предстои страната да подпомогне с финансови инструменти социалното предприемачество, допълни още той. Макар че сферата се развива все по-добре, все още приносът и към брутния вътрешен продукт на страна е под 1%, а това е недостатъчно,  каза Калфин, но с радост съобщи, че много неправителствени организации подкрепят дейността.

Откриването на събитието бе дадено, а след това церемониално бе отрязана лентата с цветовете на българския трибагреник, около който се струпаха всички присъстващи, а гостите бяха посрещнати с питка и мед.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.