Българското образование – по-достъпно чрез анимация

Под небето


Професорът е против промените в учебниците по литература и история

Остана изненадан и очарован, че децата са чели „Пук“

Екатерина Стоянова

„Анимацията е важна част от  обучителния процес на всяко дете и трябва да присъства в образованието“ – това заяви режисьорът на „Пук“ – Анри Кулев, по време на гостуването му в Лъки – Дом на киното, в събота.

Децата от Пловдив и околността, заедно с родителите и настойниците си, имаха възможността да се запознаят с най-новата продукция на аниматора. Очичките им блестяха от вълнение и интерес.

Самият професор Кулев звучеше леко развълнуван.  Той разказа как в детско-юношеските си години е открил страстта си към рисуването.  Първата му рисунка е публикувана във вестник през 1963г и тогава започва по-усилено да се занимава с това.  По-късно завършва анимация във ВГИК, в Москва, изклюително впечатлен от преподавателите му.

В момента той е преподавател в НБУ и, сравнявайки тогавашната форма на образование в Русия с днешната в България,  стигна до извода, че днес се работи по-прагматично и по-практично.  Отговорът на въпроса „къде студентът ще получи по-добро образование“ не може да бъде изцяло точен, защото това, което той е получил и това, което е сега, се намират в две различни времеви линии. 

Преди време карикатуристът бе казал, че му се иска анимацията „Пук“ да се наложи в българското образование и когато го попитахме какво точно има предвид, той се засмя и каза, че приказката на Валери Петров се изучава във втори клас, което е чудесно, но трябва да се учи и в по-горните класове. Добави, че това е ко-продукция, като, с помощта на френско-монакската фирма „Шибуя“, е направено копие на английски език.

Относно нашумялата напоследък тема за реформите в МОН, режисьорът и карикатурист реагира чувствено и присърце. Според него не трябва да се „изрязват“ всички тези емблематични и видни произведения от литературата, те са наше богатство и децата ни заслужават да знаят за тях.

В разгара на темата професор Кулев стана, направи няколко крачки с изписана тревожност на лице и заговори за историята: „Историята ни е много ценна, богатството на всеки народ е в историята и културата му. Не съм съгласен с промените, които се налагат в момента.“…

Цялата статия можете да прочетете в КАПАНА.БГ

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.