Под небето

165 години от създаването на първата гимназия в България

Най-старата гимназия в България е необикновено училище с изключителна история и значим принос за обществения живот на България. По думите на неговия възпитаник Иван Вазов то е „най-ярката звезда в небосклона на българската просвета". Пловдивската гимназия с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий" е името, с което това авторитетно училище посреща своя 165-годишен юбилей.
          Създадено от Найден Геров на 01.09.1850 г., училището работи по програми, съпоставими с тези на европейските гимназии и университети. То става първото в света, което носи името на славянските равноапостоли Кирил и Методий. На 11.05.1851 г. за пръв път освен като ден за почит към светите братя, тази дата се чества и като училищен празник – с него започва националната традиция да се отбелязва тържествено денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
          През 1868 г. училището за пръв път в тогавашните български земи се сдобива с официален статут на гимназия, както и с нова сграда – съхраненото и до днес "жълто училище" в Старинен Пловдив.
          Учениците на Найден Геров са тези, които успяват да наложат названието "Пловдив" вместо "Филибе" и "Филипополис". Сред тях са Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и много други активни участници в Априлското въстание, в Освободителната война, Съединението, както и във войните от началото на ХХ в.
          Княз Александър І Батенберг присъства на откриването на новата (днешна) сграда на гимназията на 20 октомври 1885 г. и поради това тя започва да носи неговото име – Държавна мъжка гимназия „Княз Александър І”. В този период училището дава на България шестима министър-председатели, гордее се и с духовните първенци на нацията като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов.
          През втората половина на ХХ в. гимназията носи името "Димитър Благоев", а от 1996 г. е възстановено оригиналното ? име "Св. Св. Кирил и Методий".
          Днес, както някога, нейните ученици и учители са сред най-активните общественици, журналисти, изпълнители, артисти и политици в страната, които достойно представят високите постижения на българското хуманитарно образование.
Неповторимата съдба на гимназията ще бъде представена в тържествен концерт-спектакъл на 20.11.2015 г. от 11.30 ч. в Концертна зала, както и с юбилейна изложба, подредена в училищното фоайе.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина