АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Живеещи и работещи до РТВЦ искат преразглеждане на новите ограничения за паркиране

Напрежение в зоната около ул. „Дондуков“

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов заяви, че хората, които ще получат чип карти за преминаване през бариерата, ще бъдат подбрани след внимателен анализ на необходимостта да имат право да спират колите си там

Хората обаче се притесняват от възможността за субективност при избора

Няма логика да се забранява паркирането по ул. „Дондуков“, която води от Гроздовия пазар до Радио-телевизионния център, това заявиха пред репортер на Под тепето живеещи и работещи в района.

Припомняме, че на 27 април в началото на улицата бе монтирана бариера за контролиран достъп, който до момента се упражнява от униформени полицаи.

Слагат умна бариера на Радио-телевизионния център

Тогава от общината обясниха, че идеята е да бъде ограничен достъпа до зоната около РТвЦ, в която може да се паркира само с пропуски.

През тази седмица обаче бяха извикани собствениците на паркиралите там автомобили и ги накараха да ги преместят.

Днес вече на улицата са поставени конуси, с цел никой да не паркира там, сигнализираха хората от квартала.

„Нали уж се прави да може хората, коитоимат пропуски, защото живеят или работят на центъра, да има къде да спират?!“- питат те.

Нито ние можем да си вършим работата – коментират представители на бизнеса – нито живущите могат да паркират.

Напрежението е огромно, категорични са собствениците на имоти и търговци в зоната, които са готови да събират подписка и евентуално да протестират, ако ситуацията остане така.

Живущите и работещите в района са категорични, че с новите ограничения и премахването на огромен процент от паркоместата в зоната с тази мярка, ще е невъзможно да се поберат автомобилите на всички, които в крайна сметка имат талони за спиране там.

Те не разбират защо и на кого е необходимо това решение, при положение, че до този момент, когато имаше леки коли край единия тротоар на улицата, в останалата част на павираното платно спокойно се разминаваха автомобил и камион. И заявяват, че в случая габаритите на улицата не могат да бъдат мотив за подобно решение.

„Ако остане така, зоната ще бъде достъпна само за общинари или за тези, които успеят да сварят някое паркомясто.  Да, на кметът и заместниците му местата са им запазени. С какво те са повече от нас, при положение, че са временни стопани на общината. Тези ограничения ще внесат изключително напрежение. Какво се очаква от жителите на района, да се бият, за да паркират колите си?”, коментират разгневени хора от квартала.

Ситуацията ще стане още по-сложна, когато бъде завършена новата кооперация на улица „Май”, която вероятно няма да може да поеме всички автомобили на бъдещите живущи там, тъй като в сградата ще има немалко апартаменти.

Под тепето потърси за коментар зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, който обясни, че комисия обмисля как да се действа в зоната.

Той не скри, че паркиране там, където в момента са поставени конусите, няма да се допуска.

Зам.-кметът заяви, че хората, които ще получат чип карти за преминаване през бариерата, ще бъдат подбрани след внимателен анализ на необходимостта да имат право да спират колите си там. Сред тях ще са живущи в района и хора, които работят там.

Не е ясно обаче как зоната ще събере автомобилите на всички жители и всички работещи, които към днешна дата имат талони.

Освен това, хората обаче се притесняват от възможността за субективност при избора. Те питат кой ще им гарантира, че ще получат право на достъп до домовете или обектите си и че общинарите няма да вземат по-голямата част от чип картите за бариерата.

Тодор Чонов подчерта още, че става въпрос за заварена ситуация. И допълни, че поставянето на бариерата се съобразява с мерки за антитероризъм.

Жители и работещи там обаче са категорични, че нововъведението ще е тероризъм върху тях и тяхното ежедневие.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

 1. След Тотевците и Зиковците същото. Забрани, ограничения. Тук, на Железарска, стесниха няколко улици да намалят паркоместата. Когато забраняваш някъде паркирането, трябва да осигуриш алтернатива. Защото колите си ги има. И защото разрешихте огромен брой нови сгради без полагаемите им се паркоместа и гаражи, всички знаем защо.

 2. В 2020 ВЕЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ МАХНАТ ИДИОТСКИТЕ АНТЕНИ ЗА „ТАЛАВИЗИЯ“ ОТ САХАТ ТЕПЕ – АМА НАЧИСТО, ДО СКАЛА!; И
  2.РАЗКАРАТ ВСИЧКИ ЗАПЛАТАДЖИИ ОТ ЕЛЕГАНТНИЯ ГРАЖДАНСКИ КЛУБ, ОТНЕТ ОТ „ДИКАТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА“ И СЕ ВЪЗСТАНОВИ КАТО НЕЗАВИСИМ;
  3.РАЗКАРАТ ВСИЧКИ ЗАПЛАТАДЖИИ ОТ УЧИЛИЩЕ КИРИЛ НЕКТАРИЕВ СЪС САЛОН И ЖИЛИЩЕ ЗА БАЙЧОТО, И СЕ ВЪЗСТАНОВИ
  4.ЗАКРИЯТ НЕПОТРЕБНИТЕ НИКОМУ СЛЕД ИНТЕРНЕТА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ
  5.ВЪЗВЪРНЕ НОРМАЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ГРАДСКИТЕ УЛИЦИ
  6.СТИГА ЗАБРАНИ, РЕЖИМИ, ТОРМОЗИ, „ПОДЛЕЗИ“ В 2020
  7.СЪСЕЛЯНИТЕ-УПРАВНИЦИ ДА СИ ВЪРВЯТ ОТ ФИЛИБЕТО!

  1. 8.ДА НЕ ПРОПУСНЕМ, ЧЕ ПРИ ТОТАЛНАТА БЛОКАДА ПОНАСТОЯЩЕМ СЛЕДВА ДА СЕ ЗАКРИЕ И САМАТА „ОБЩИНА“ ИЛИ ПОНЕ ДА СЕ УВОЛНЯТ ПОНЕ 70% ОТ СМУЧЕЩИТЕ ЗАПЛАТАДЖИИ. МАКАР, ЧЕ НА ТЯХ СЕ КРЕПИ БЛЕСТЯЩАТА ИЗБОРНА „ПОБЕДА“ НА МУТРИТЕ. НА ПЪРВО ВРЕМЕ =ПОЛОВИНАТА ЗАМ-ОВЕ И РАЙ-ОВЕ; И НАЙ-ПЪРВИ СОФИЯНЕЦЪТ ДЕТО КОЛИ/БЕСИ ИЗ СТАРИЯ ПЛОВДИВ

   1. ГладАрхитектПлужек АХРЯН =ПОСЛУШНИК на МУТРО'полит'ика! каза:

    9.Уволненията да не пропуснат тъкмо този Диктатор, дето (цит.):
    „Зам.-кметът заяви, че хората, които ще получат чип карти за преминаване през бариерата, ще бъдат подбрани след внимателен анализ…“ НИМА? Я, ДРАГИЙ, къш! Стга комонизам!
    Разбира се белята се корени в ГладАрхитекта дето разрешава застройки ПРОИЗВОЛНО без съдържащисе в самата постройка гаражи.
    Щял бил да строи за мутро’полит’ика катедрален „ПАРАКЛИС“ навръх Джамбаз Тепе върху скалата над Света Петка Стара с приказната камбанарийка = за да продължи след Альошата ИДЕОЛОГИЗИРАНЕТО на всяко Тепе.
    МОЗАЙКИТЕ НА ВЪРХА СА ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА КАЧЕСТВО, НЕ КАКТО ДОЛУ ПРИ ПРОСТОЛЮДИЕТО В „БАЗИЛИКИТЕ“!
    ПОСЛУШНИКЪТ ДА СИ ВЪРВИ ОБРАТНО ПРИ ПОПА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина