АктуалноГрадътНовини

Вариант 13 на матурата по БЕЛ

4128 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ в Пловдив и областта

46 000 зрелостници в цялата страна пишат по Вариант 13 на матурата по български език и литература днес, който бе изтеглен в МОН. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

4128 зрелостници се явяват на ДЗИ по БЕЛ в Пловдив и областта, 1348 квестори са включени в организацията на първата задължителна матура, която се провежда в 413 зали на 66 училища в града и региона.

Дванадесетокласниците избират между две различни теми, в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението е по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есето ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Изпитът започва в 8:30 часа в цялата страна. Пише се само с черен химикал.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина