АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

700 000 са нужни за фасадата на сграда на БНБ в Пловдив

Има проект за спешното ѝ възстановяване, който е вече съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство

Историческата сграда на БНБ на Малката Главна може да бъде възкресена за живот в този мандат.

Ключовете за нея са в общината от две години, но зданието пустее и продължава да се руши отвън. Редакцията на Под тепето не еднократно е подавала сигнали за това – Падат улуци от сградата на БНБ на Малката главна – СНИМКИ. Точно преди година вратите на архитектурния шедьовър бяха отключени по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, за да може пловдивчани да помечтаем за бъдещето на сградата на БНБ (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО). Припомняме, че тя не може да се продава, след като през април бе актувана от Общинския съвет като публична общинска собственост.

За спешното възстановяване на фасада вече има изготвен проект, който е преминал през съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. Това потвърди пред репортер на Под тепето заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов.

Проектът е на стойност 700 000 лева. Има възможност реновацията да стартира скоро, ако средствата за това бъдат предвидени в Бюджет 2024 на Пловдив.

Екип от специалисти на отдел Култура, фондация „Пловдив 2019“ и експерти от „Старинен Пловдив“  пък са подготвили конкурс за идея за сградата на БНБ, който ще е своеобразно допитване до хората на Пловдив в какво да се превърне сградата на БНБ. Обявяването на този конкурс е било отложено заради местните избори. 

Още по темата мое да видите в статията – Някой вече е помечтал за бъдещето на сградата на БНБ. И май е бил чут.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Да се съберат тия жалки 700хиляди и да се дадат за (отопление на?) ЧАСТНО ИГРИШЕ Ботев (погрешно наричано „стадион“) колкото и да са недостатъчни даже за здрависването ПОД МАСАТА…

    „милионите ТИ за стадионите МИ“…!

    КОЛЕЖА ИЛИ СМЪРТ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина