АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовиниРазследване

Някой вече е помечтал за бъдещето на сградата на БНБ. И май е бил чут

„Да помечтаем за сградата на БНБ!”.

Това призова вчера кметът на район Централен Георги Стаменов, инициатор на Деня на отворените врати в архитектурния шедьовър. Той и групата на ГЕРБ в Общински съвет решиха да отворят темата за бъдещето на сградата, като отворят вратите й. За него помечтаха десетки пловдивчани, отзовали се на поканата за обиколка из красивите потайности на Народната банка вчера. Гражданите изказаха множество идеи и предложения как трябва да се обживи сградата. Помечтаха и на глас с желанието да бъдат чути.

Оказа се обаче, че и някой друг е помечтал на глас. И вече е бил чут. При това от Здравко Димитров и екипа му.

Днес стана ясно, че общината е получила предложение за създаване на „мозъчен тръст” под покрива на вековната сграда, както се изрази кмета.

„Има предложение вътре да влязат IT специалисти, като мозъчен тръст да стане на Южна България. За общини, за организация на транспорта, киберсигурност, всичко да бъде там. Общината да го направи, съвместно с висши учебни заведения, съвместно с други институции. Като предложение го има, но още е в суров вид, затова не съм го казал.  Има много варианти за сградата, но за всичко се искат пари”, съобщи Здравко Димитров.

За кого говори той, се попитаха мнозина, помечтали вчера в сградата на БНБ.

Нека върнем лентата седмица назад, когато след работна среща в общината пред кмета бе представена система за кибер сигурност, която ще бъде дарена на общината от разработчиците й- експерти от Израел. Щедрият дар идва от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), съвместно с Пловдивския университет. Изпълнителен директор на ССИ и преподавател в ПУ е бизнесменът Алексей Петров- обвиняем по шумното дело „Октопод” и окончателно оправдан по него,  срещу когото в годините имаше два неуспешни атентата, единият от които с гранатомет.

Да върнем лентата още назад. Точно девет месеца по-рано, на 10 февруари 2022г., общински съвет приема предложението на Здравко Димитров да даде съгласие за членство на Община Пловдив в сдружение „Цифров иновационен хъб Тракия“, част от Съюз за стопанска инициатива с приоритети в дейността по направление киберсигурност на национално и европейско ниво, както в публичния, така и в частния сектор. Местният парламент даде съгласие да бъде заплатена сумата от 100 лв. като годишен членски внос за 2022 г. за членство в организацията, както и Мирослав Беляшки – началник на отдел „Канцелария на кмета и протокол“ да представлява Община Пловдив в качеството й на член в сдружение ЦИХ „Тракия“. Впоследствие общината прие дарената система за кибер сигурност от същия този Съюз за стопанска инициатива, която система ще трябва да се поддържа в бъдеще, а това, разбира се, ще струва пари на данъкоплатеца. А днес кметът вече заговори и за „мозъчен тръст” в сградата на БНБ, вероятно имайки предвид зданието да бъде предоставено за дом на „Цифров иновационен хъб Тракия”.

„ Предложение го има, но още е в суров вид, затова не съм го казал”, обясни днес кметът Здравко Димитров, малко след като от съветниците ГЕРБ в местния парламент поискаха общината да отпусне средства за провеждане на конкурс за функционалното използване на зданието. И ден, след като десетки пловдивчани помечтаха да видят сградата като функциониращ и жив градски център.

Както се казва „Мечтите са, за да се сбъдват”. Чия мечта ще се сбъдне, предстои да разберем.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Тая крадлива амеба продажна и това ще опоска в града,,,Пловдив НЯМА дъно с това посмешище, долно менте на кмет….закривай Кочината и зикото в нея!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина