АктуалноИзпод тепетоМненияНовини

Къде сме на дигиталната карта

Според чуждестранните експерти напредваме със здравословен ръст

Можеш ли да накараш ИТ специалист със заплата от няколко десетки хиляди евро на година да работи нощна смяна в предприятие някъде в селските райони?

България се справя по-добре от своите съседи в Централна и Източна Европа по отношение на дигитализацията в сектори като производство и транспорт. Най-сериозно изоставане се наблюдава в сферата на финансите и застраховането. Тези данни оповести д-р Андрас Кадокса, партньор в McKinsey & Company – Унгария, по време на презентация за тенденциите в „Индустрия 4.0“ по време на годишния бизнес форум в Пловдив, организиран от „Икономедиа“, община Пловдив и „Тракия тех“.

Според анализите на McKinsey България има здравословен ръст в дигиталната икономика у нас, обясни Кадокса. Дигиталната икономика (която включва електронната търговия, ICT и колко потребителите харчат за дигитално оборудване) у нас расте с 8.2% на година, докато ръстът средно в едни от най-големите страни в ЕС (Испания, Франция, Италия, Великобритания и Германия) е едва 3.1%. Шампион е Швеция с 9.9% ръст.

Кадокса отбеляза, че впечатляващият ръст на дигиталната икономика в България трябва да се разглежда с уговорката, че все пак тя тръгва от ниско ниво в сравнение с други страни и затова и ръстът е по-забележителен.

Делът на дигиталната икономика от БВП у нас е също сравнително висок, изтъкна Кадокса – 6.7%, като при дигиталните първенци в Европа (скандинавските страни, Естония, Ирландия, Белгия, Холандия и Люксембург) той е 7.3%.

Основните притеснения на фирмите са за сигурността на данните, както и проблемът с намиране на кадри. Хората в заводите все още не могат масово да се справят с усложняващото се оборудване вследствие на автоматизацията. Затова и съветите на McKinsey към фирмите се въртят около това да не забравят за служителите в стремежа си към иновации и да работят за промените в компаниите от високите нива на управлението, вместо да разчитат на средния мениджмънт.

Можеш ли да накараш ИТ специалист със заплата от няколко десетки хиляди евро на година да работи нощна смяна в предприятие някъде в селските райони? Този въпрос повдигна пред публиката д-р Андрас Кадокса, тъй като с него се сблъскват предприятия и в България, и по целия свят. Отговорът, разбира се, е „малко вероятно“. Той насочва към един от основните проблеми, с които компании и предприятия се сблъскват в адаптацията си към новата ера на дигитализация и автоматизация. От една страна, тя трябва да направи производството по-лесно и наситено с хора, но от друга – то не може да стане независимо от служителите.

Източник: капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. След като развита и голяма икономика като Швеция расте с 10%, няма как всичко по-ниско да е здравословно. Ок, повече от Германия растем, но от каква база. Като си изпуснал другите влакове, а искаш да играеш някаква роля на сцената, и имаш предпоставките (от цифровите `80 на миналия век), няма друг шанс, освен да растеш повече от всички други.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина