ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Най-новото място за селфи под тепетата

Надписът Together вече има свой достоен конкурент

 

Снимка на корицата: Росина Пенчева/Студио „Пункт“

В самия край на годината, в която Пловдив гордо носи титлата Европейска столица на културата 2019, в града остана и парче от един от символите на свободата за съвременна Европа. Бетонното парче е изрисувано от двете страни от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Пловдив и бе поставено на 19 декември пред галерия „2019” на „Гладстон”. По-рано през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“

В началото на 2019-а единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчетата бетон остана в центъра на града три месеца, и бе разгледана от хиляди туристи и гости. Пловдив бе първият  в Европа, в който се показа изложбата в навечерието на годишнината от „Европа без граници“.

Снимка: Grace Avery

С поставянето на парчето от Стената градът ще предаде силно послание към Европа и света бидейки Европейска столица на културата в годината, в която се отбелязват три десетилетия демокрация. Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Интересен факт е, че парчета от Берлинската стена могат да бъдат заснети и в други краища на света. В Париж парче от Берлинската стена може да бъде видяно пред станцията на метрото Порт дьо Версай, както и в бизнес квартала Дефанс. В Брюксел такава плоча е поставена пред централата на Европейската комисия. В католическото светилище във Фатима, Португалия, парче от стената е изложено във витрина. В Ню Йорк две парчета от Берлинската стена, изрисувани от французина Тиери Ноар, са поставени в Батъри парк. В градината със скулптурите в централата на ООН на три сегмента са нарисувани хора, прегръщащи се през стената.

Снимка: Росина Пенчева/Студио „Пункт“

Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

Източник: Lostinplovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина