ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБизнесГрадътЗелен градИзбор на редактораМненияНовини

Съветниците се обединиха срещу завода за рециклиране на гуми

Общинските съветници са обединиха в обща позиция срещу инвестиционното намерение за изграждане на завод за рециклиране на стари автомобилни гуми на територията на район Южен днес. Всички подкрепиха декларация на групата на ГЕРБ и изразиха остро несъгласие с намерението за заработването на такава инсталация в рамките на града. Всички присъстващи в залата от различните политически групи гласува За приемането на декларацията без бившия кмет Славчо Атанасов, който се въздържа. И той обаче не скри позицията си по темата в дебата по точката- че местният парламент няма никаква информация по темата, а това крие риск за чистотата на атмосферния въздух и здравето на пловдивчани.

Съветниците дадоха думата на инвеститора от дружеството „ЕКО ЕНЕРДЖИ 50“ ООД инж. Стефан Терзиев. Той заяви от трибуната, че инсталацията, която иска да изгради, е възможно най-модерната технология и че в Европа вече има такива предприятия, които трайно решават въпроса с рециклирането на използваните автомобилни гуми. „Ако не заработи такава технология, проблемът с гумите и тяхното горене ще остане трайно нерешен“, заяви инж. Терзиев. Той обаче не успя да убеди старейшините. Общинските съветници заявиха, че няма никакви убедителни доказателства за безвредността на технологията. Посочиха като съществен риск и третирането на отпадъчния материал след рециклирането на гуми. Те изразиха безпокойството си, че заводът би бил безвреден и не крие риск за здравето на гражданите и околната среда.

Декларацията на ГЕРБ от трибуната прочете председателят на групата Йордан Илиев, а със свои критични позиции по въпроса излязоха още от групите на ПП-ДБ и Възраждане. Против инвестиционното намерение се изказаха и Борислав Инчев от Браво Пловдив, и Славчо Атанасов. Зелената Добромира Костова разкри на микрофон, че сертификатите на инвеститора са изтекли и че примерът, който той дава с подобно предприятие в Ротердам, всъщност не е релевантен, тъй като не става въпрос за същия вид дейности. Масово съветниците демонстрираха недоверие към инвестиционните намерения на „ЕКО ЕНЕРДЖИ 50“.

След приемането на декларацията инж. Стефан Терзиев определи пред журналисти изказванията на съветниците като некомпетентни. Той посочи, че има три институции, които имат право да вземат реално отношение по въпроса- РИОСВ, Басейнова дирекция и РЗИ. Заяви, че инвестицията му има одобрението и от трите.

“ Тези инсталации работят в европейските градове и са с размери на бензиностанция. Този най-висш форум в нашия град неекспертно и противозаконно взе решението за тази декларация. Защото единствения орган, който може да каже дали аз съм прав, е РИОСВ. Единственият орган, който може да каже дали това е вредно за здравето, е РЗИ. Единственият орган, който може да каже дали водата и почвата могат да бъдат замърсени, е Басейнова дирекция. Европейският съюз казва, че единствено с такава инсталация може да се инвестира в иновативни нови продукти и кръгова икономика“, каза инж. Терзиев.

Той подчерта, че в момента има само едноличен дебат- на съветниците и че той не е бил поканен за среща от никой от тях. Посочи още, че е дал пълна информация по темата от 700 страници, която е качена на сайта на РИОСВ.

„Плашат хората, че ще бъде правен завод за горене на гуми, а няма нищо общо с това, което предлагаме. Абсолютна лъжа е и това, че са ни изтекли сертификатите. Когато започнахме преди 2 години инсталацията си имаше сертификати. Когато тя започне ще си получим новите сертификати. Аз искам да попитам има ли един човек в тази зала, който да е видял пиролизна инсталация. А тези хора се изказват. Само те говорят. А не експертите. Експертната общност е изолирана. И сега РИОСВ, която има положително решение, може да канселира изграждането на такава инсталация след решението на този най-висок форум днес. И това, което ще стане и да продължат да се горят гуми. 7 хиляди тона годишно. Гумите са устойчив екологически замърсител, но тези хора в тази пленарна зала не могат да го разберат

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Един коментар

  1. Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:–– https://do.my/xbio

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина