ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Красотите на Пловдив: Къде е тази огромна каменна мозайка?

Можете ли да познаете какво е това произведение на изкуството, къде се намира и кой е неговият автор?

Огромна каменна мозайка краси едно от най-натоварените кръстовища в Града на художниците. Монументалната творба стои там десетки години. Със забързването на съвременния живот тя е все по-незабелязвана от пловдивчани, а  гостите на града дори не подозират за съществуването й.   

Можете ли да познаете какво изобразява пъстрото мозаечното пано? Защо е поставено на това място? И  кой е неговия автор?

За да спестим време на любителите на модерните технологии, само ще предупредим, че в Интернет няма да намерите отговори на тези въпроси. По – старите пловдивчани могат да помогнат с локализиране на мястото, където е издигната стената с красивата разноцветна мозайка, както и на какво събитие е посветена, но малцина ще се сетят кой е нейния автор, ако въобще някога са знаели.

Единственият източник на информация по зададените въпроси може да откриете в творческата биография на големия син на Пловдив Йоан Левиев, чиято монументална творба в Дома на културата „Борис Христов“ изчезна безследно. За щастие тази още тук!

Очаквайте повече подробности за ценното произведение на мозаечното изкуство в Под тепето. Или идете на мястото на 12 април, сряда, от 11 часа, когато патронът на този микрорайон в Кършияка отново ще блесне възстановен на мястото си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Паметника на Гагарин. Намира се на колелото на панаира. Трите дати са – реждния ден на Гагарин, първи човек в Космоса и смъртта на Гагарин.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина