ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Работилница за деца и изложба за Найден Геров на 24 май

На 24 май 2023 година празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с всичките си експозиции, които ще приемат посетители между 9:00 и 18:00 часа с входен билет.

Две са специалните инициативи, посветени на празника. От 10:00 часа и от 13:00 часа в къща музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” 2 ще се осъществи работилница за деца, демонстрираща графични техники за отпечатване с машина и на ръка, а в 14:00 часа в експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 ще бъде открита изложбата „Събралъ и нарядилъ Найденъ Геровъ, а на святъ изважда Регионален исторически музей-Пловдив“, посветена на 200 години от рождението на Найден Геров.

Работилница за деца

В експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на Регионален исторически музей – Пловдив (известна още като къща музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” 2) ще се осъществи работилница за деца. По време на ателието ще се прилагат графични техники за отпечатване с машина и на ръка, използвани от печатарите през втората половина на XIX век. Дейностите, които ще бъдат извършвани, позволяват осъществяването на две работилници. Първата ще започне на 24 май в 10:00 часа, а втората ще започне в 13:00 часа. Желаещите да участват могат да го направят, като заплатят входна такса за посещение на музея.

Изложба „Събралъ и нарядилъ Найденъ Геровъ, а на святъ изважда Регионален исторически музей-Пловдив“

Всяка година на 24 май се почитат светите християнски братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска писменост. Заслугата по превръщането на този църковен празник в общонароден български на нашата просвета и култура дължим на възрожденеца Найден Геров и неговите ученици.

На 23 февруари 2023 г. се навършиха 200 г. от рождението на Найден Геров – една от най-важните фигури в Българското възраждане, апостол на българското светско класно образование, политик, дипломат, изследовател, поет, писател, родолюбец, любящ съпруг и грижовен баща. Дългият списък с приносите му за България започват с публикуването на първата българска любовна поема, първите български пословици, написването на първите български пътеписи, първият български учебник по физика, той е първият ни учител с висше образование, първият българин, назначен за руски вицеконсул в Пловдив, първият български висш администратор в свободна България и др. и завършват с капиталното дело на живота му – създаването на първия български тълковен речник, обхващащ над 130 хиляди думи, изрази, изречения, лични имена, откъси от народни песни и т.н. – постижение, ненадминато и до днес.

Във фондовете на Регионален исторически музей-Пловдив се съхранява немалка част от архивата на Найден Геров и по повод годишнината от рождението му ще покажем изложбата „Събралъ и нарядилъ Найденъ Геровъ, а на святъ изважда Регионален исторически музей-Пловдив“, посветена на неговия личен и професионален път. Изложбата ще бъде открита от 14:00 часа на 24 май в експозиция „Българско възраждане“ на ул. “Цанко Лавренов“1.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина