ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Кацарски: Сградата на върха на Трихълмието трябва да бъде премахната

Именно използваната от ПУ постройка е причинила срутването на подпорната стена, смятат експерти

Не е ясно дали собствениците на пострадалите къщи ще бъдат обезщетени

Сградата на върха, която се ползва от ПУ, трябда да бъде премахната, според общината Сградата, която ползва ПУ на върха на Трихълмието, трябва да бъде премахната. Според нашите проучвания и според експертното мнение, а и по мое лично, именно тя е поводът да се срути подпорната стена на върха на тепето. Съдим по това, че точно на мястото, на което тежи сградата, е паднала стената. За това и нашето мнение, че, за да бъде безопасно, сградата трябва да бъде отстранена, коментира днес казусът със срутището от югозападната страна на Трихълмието Димитър Кацарски.

Опасението на ресорния зам.-кмет е, че една от другите къщи е изключително близо до въпросната опасна постройка. Той заяви, че в момента се прави обследване, което е установило, че през годините сградата на Рилски метох е била достроявана, като през 2010 е издаден акт за узаконяване на частта, която опира в скалите. Според най-общите нормативи в строителството от границата на съседния имот трябва да има минимум 3 метра отстояние. Тъй като тя е очевидно по-близо от допустимото, ще направим геодезическо заснемане, за да се види защо опира в скалите, допълни Кацарски. По негово мнение, ако въпросните три метра са били спазени, пораженията са щели да бъдат по-малки.

Не е ясно още и дали пострадалите сгради ще могат кандидатстват за средства за бедствия и аварии при условие, че не са паднали скали, а камъни от рухналата подпорна стена. Това ще стане ясно след като приключи обследването.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. В 21век, когато по света се правят изкуствени острови и магистрали през морета, технически тук няма как да се възстанови стената и да се осигури нейната здравина без да се налага да се бута цяла сграда. Просто като гледам как се правят ремонти и колко качествено, май няма мисловен капацитет и желание за професионализъм у доста общинари. Да се разбере дали част от повредените плочи и т.н. са незаконни, както и причината за срутване на стената!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина