ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Протестиращите: Защо никой не попита гражданите за строителството в парка?

Проектът е пълна мъгла, гневни са противниците на багерите в градината

Image title
Превърнаха в затвор едно зелено публично пространство, любимо на пловдивчани, без да информират дори с табела какво ще се случва зад решетките. С такъв коментар завърши протестът срещу багерите в Цар Симеоновата градина. След емоционалните освирквания по администрацията противниците на строителните работи в парка мотивирано изразиха притесненията си. Та насочиха вниманието си към статута на зелената площ- паметник на парковото изкуство и становищата от Министерството на културата, които се бият с част от заданията в парка- амфитеатъра, евентуалните бъдещи водни атракции. Недоволстваме и срещу липсата на обществено обсъждане и факта, че проектът всъщност не може да бъде видян никъде от гражданите. Според категоричните уверения на община Пловдив, той може да бъде видя на сайта projects.plovdiv.bg, но там всъщност има само 6 визуализации на предполагаемия бъдещ вид на Пеещите фонтани. Никаква друга част от парка – нито т.нар. амфитеатрална сцена, нито зоната около фонтана Деметра могат да бъдат видени някъде. Единственият публичен дебат за бъдещето на градината организирахме ние, но на него не присъства нито един представител на властта. Дойде само арх. Прокопиев. Освен това нямаше архитектурен конкурс, нито презентиране на цялата част от проекта с информация за настилките, зеленината, осветлението и др., коментира Пенка Попова.

Тя и съмишлениците й бяха изненадани от липсата на информационна табела, която да разяснява на гражданите какво ще се случва в оградените площи. Превърнаха в затвор любимия кът за отдих на млади семейства с деца, без да им напишат едно „Извинете за неудобството“. Пловдив на заслужава това, възмущава се инж. Бобоцов във форума на Под тепето.

Преди няколко месеца екипът на сайта и БНТ организирахме експертен дебат в кино Комсомол, който за първи път събра автора на проекта арх. Петко Прокопиев, неговите противници, местната власт. Страните кръстосаха шпаги в словесен дуел, сблъскаха доводи и мнения, а финалът му остана отворен по основния пункт- паркингът под фонтаните.

Припомнете си какво се случи на дебата тук: 

http://podtepeto.com/article.php?pageNum_getComments=1&id=14015#commentbox   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина