ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Разширяват пешеходната зона в центъра

Вдигат нивото на паважа на уличката  „Феликс Каниц”, правят споделена „Йоаким Груев”

Ремонт предстои и за района около стълбите на ЕВН

Започна разширяване на пешеходната зона в центъра на града. След одобрение от НИНКН район Централен предприема дейности по облагородяване на три локации. Вече се вдига нивото на паважа на малката уличка „Феликс Каниц”. Тя е завършва с тупик към Малката главна и гледа към входа на Централни хали. Именно там е и новата инвестиция на пловдивския бизнесмен инж. Димитър Георгиев, който реставрира разкошна вековна сграда. По информация на Под тепето той планира да прави хотел.

„Това, че работата ни там и завършването на въпросната сграда съвпаднаха, е плод на случайност. Сега ни излязоха документите от НИНКН , а това бе планиран ремонт за пролетно-летния сезон”, обясни за Под тепето кметът на район Централен Георги Стаменов.

„ Изходихме от това, че тази малка уличка се превръща в паркинг, а може да изглежда далеч по-добре, без автомобили, като улиците в Капана. Там има заведение, което навън обслужваше клиентите си върху подиум, а това по наредба не е позволено. Заради това хората са били глобявани многократно от инспектората. Като направим отсечката пешеходна ще им позволим спокойно да развиват бизнеса си, без да търпят негативи”, допълни Стаменов.

Той разкри още, че след завършването на ул. „Феликс Каниц” ще бъде оформен друг тупик в супер центъра на града- 20-метровата зона  до стълбите на централата на ЕВН на „Христо Г.Данов”. Там ще има пейки.

Третата локация е Г-то на „Богориди” и „Йоаким Груев”, около областната дирекция на полицията, което ще стане със споделено преминаване с изравняването на паважа с нивото на тротоарите, запазване на паркоместата, място за преминаване на автомобили на полицията и на живущите там. Идеята е районът да се впише в общата концепция за Капана, тъй като е скъсан визуално и естетически от квартала.

„Планирали сме и други зони за споделено преминаване на автомобили и пешеходци. Една от тях е улица „Яне Сандански” в подножието на Бунарджика откъм „Гладстон”. Така искат хората от квартала”, допълни Георги Стаменов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

3 коментари

  1. Само не разбирам в чии интерес е паркинга на халите все още да е там!?След като там няма домуващи,а основно са търговски обекти и при това е точно на центъра.Направиха се малки улички,на който някой има имотче,а там просто един циганин събира пари от тези който спират и си пълни джобовете,а всички кметове полицай минават от там и никой нищо не казва……..дали може някой да отговори адекватно на този въпрос????

  2. „Пешеходна зона трябва да е в пъти по-голяма!“ и Йосиф Шнитер така каза навремето, но пловдивските първенци отказаха.
    Ако бяха възприели неговото становище сега нямаше да съществува ул. „Отец Пайсий“ и главната улица щеше да бъде с ширината като всички европейски градове.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина