ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноКриминалеНовиниСъдТемида

Известен ортопед и собственик на фиктивна фирма източили 130 000 лева от НОИ (ВИДЕО)

Лекарят е арестуван и пуснат под гаранция от 30 000 лева, издирва се бизнесменът от Харманли

Ортопед, който е и председател на експертна лекарска комисия в централно ДКЦ в Пловдив, е арестуваният за източване на фонд „Държавно обществен осигуряване“ – НОИ, чрез съставяне на болнични листове с невярно съдържание. Това обявиха на съвместна пресконференция Прокуратурата и Полицията под тепетата, в която участваха Румяна Зайкова – Калеева, заместник-районен прокурор на гр. Пловдив, ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив.

Схемата е разкрита при операция на Икономическа полиция в Пловдив, под наблюдението на Районна прокуратура. Сигналът е дошъл от НОИ и е бил за съмнения за източване.

По време на оперативно-издирвателните мероприятия и досъдебнато производство е установено, че за 1 година са издадени 117 неистинки болнични и амбулаторни листове и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева на 10 лица, които се водят служители на една и съща фирма.

Само собственикът на кухото дружество е получил обезщетения за 54 хиляди лева, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов.

Бизнесменът е с повдигнати обвинения, но се укрива и е обявен за издирване. Той е  регистрирал фирма в Харманли през 2017-а година. Назначил е в нея 9 души от различни краища на България, като целта е била те да „работят болни“. Тоест лицата са използвани, за да се източва НОИ, като им е обещавано високо заплащане, но те така и никога не работели всъщност.

Собственикът се срещнал с лекаря от Пловдив, а той издавал болнични, въпреки че нито един от служителите не е бил болен и никога не е идвал на преглед в Пловдив.

Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева, но те фактически не са я получили за себе си. Парите са постъпвали по микросметки, а след това в тази на собственика на дружеството.

Дори повечето от тези хора са от села в Северна България, уточни шефът на ОД на МВР – Пловдив, ст.ком. Йордан Рогачев.

„Упражняван е т.нар. „болничен туризъм“, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите от различни населени места в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София“, обясни наблюдаващият прокурор.

Интересно е, че самата фирма, която е с предмет на дейност търговия и „всичко разрешено от закона“, дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

Повдигнато е обвинение към лекаря за измама в особено големи размери и за съставяне на неверни документи.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина