Подтепето

темида

12 Авг, 2017

Увеличиха присъдата на бургазлията с БМВ-то, който уби работници на строителна фирма край Цалапица

Георги Маленов блъсна служебен бус, а при катастрофата загинаха двама мъже и още трима бяха тежко ранени през август миналата година

Апелативен съд – Пловдив увеличи наказанието на Георги Маленов, определено с присъда на Окръжен съд – Пловдив, от осем на ДЕВЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за причинената катастрофа на 23.08.2016 г. в с. Цалапица, обл. Пловдивска.

Според второинстанционния съд наказанието, което подсъдимият Георги Маленов следва да изтърпи, е ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие, по закон санкцията задължително се намаля с една трета.

В мотивите на Апелативния съд е посочено, че първоинстанционният съд необосновано е преценил наличието на баланс на отегчаващи и смекчаващи обстоятелства.   Сами по себе си младата възраст, трудовата ангажираност на дееца и разкаянието му за стореното са напълно несъпоставими спрямо демонстрираната  изключителна степен на обществена опасност от подсъдимия Георги Маленов, който под влиянието на употребения „коктейл“ от наркотици, надвишавайки почти двойно предвидената от законодателя максимална скорост за населено място на участък, характерен за тази част от деня с повишен интензитет на движението, внезапно пресичайки двойната непрекъсната линия на платното за движение, е връхлетял с управляваното от него МПС и ударил странично товарния автомобил на пострадалите, които по никакъв начин не са могли да реагират на действията му. С оглед на всичко това Апелативният съд смята, че при отчетения превес на отегчаващите отговорността обстоятелства много по-справедливо е на подсъдимия Георги Маленов да се определи по-високо по размер наказание „лишаване от свобода“ от 14 години.

Апелативният съд измени и наказанието на подсъдимия Георги Маленов „лишаване от право да управлява МПС“, като го намали от 13 на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ, тъй като по закон същото не може да надвишава с повече от 3 години определеното крайно наказание „лишаване от свобода“.

Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

През месец април 2017 г. Георги Маленов беше признат от Окръжен съд – Пловдив за виновен в това, че на 23.08.2016г. в село Цалапица, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил „БМВ 320 Д“, е нарушил правилата за движение по пътищата:

-              чл. 20 ал. 1 от Закона за движение по пътищата - „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“;

-              чл. 21 ал.1 от Закона за движение по пътищата - „При избиране на скоростта за движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч - за пътно превозно средство категория “В“ - 50 км./ч в населено място“ ; 

при което по непредпазливост е причинил смъртта на две лица: Г.З. и Е.П., както и средни телесни повреди на три лица: П.Б., Г. Б. и Г. Г., като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества - метамфетамин, амфетамин и марихуана, и случаят е особено тежък, престъпление по чл. 343 ал.З пр.2, пр. 4 и пр.5, б. „ б“, пр. 2, вр. ал. 1 ,б „ б“ пр.2 и б. „ в“, вр. ал.4, вр. чл. 342 ал.1 от НК.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – глава XXVII, поради което и на основание чл. 373 ал.2 от НПК във вр. с чл. 58 ал.1  наказанието от 14 години лишаване от свобода е намалено с една трета и окончателното наказание, определено от Апелативния съд, остава в размер на ДЕВЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

20 Апр, 2017

Убиецът край Цалапица се призна за виновен

Георги Маленов призна пълната си вина за тежката катастрофа, в която починаха двама души

Младежът е бил под влияние на наркотични вещества

Наказван общо 18 пъти за нарушение на Закона за движение по пътищата

Тежка катастрофа край Цалапица отне два живота на 23.08.2016г. Обвинен за произшествието е 26-годишният Георги Маленов, който се е врязал в автомобил, в който са пътували служители на „МИГ Инженеринг“. В резултат на инцидента, двама от общо петимата души в автомобила са починали на място, а други трима са със средни и тежки телесни повреди.

Тази сутрин, под покрива на Окръжния пловдивски съд, Маленов призна напълно вината си и помоли съдебния състав да не се събират повече доказателства по случая. Прокуратурата разясни, че макар ...

» повече