Реставраторите свалиха почти цялата мазилка на „Жълтото училище“

Изпод тепето

Автентичната зидария ще бъде запазена, но изрисуването на фасадата ще се прави наново

Какво ще се запазва и реставрира, и какво ще се реконструира изцяло в "Жълтото училище" провери "Под тепето". Преди 3 месеца започна дългочаканата реставрация на сградата, а положението в момента е следното: изцяло е премахната мазилката на сградата на първата българска гимназия – „Жълтото училище“, сега част от Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства. За момента е запазена само частта към ул. „Тодор Самодумов“ – към църква „Свети Димитър“, както и по малката ограда на училището. По време на проверката на „Под тепето“ днес не се забелязваха работници.

„Няма да събаряме сградата, ще я възстановим. Автентичната зидария ще бъде запазена“, обещаха строителите преди началото на строителните дейности. Изглежда това не важи за измазаната фасада с изрисувани колони. Тя изглежда ще бъде възстановена и направена изцяло наново, макар и да не става ясно засега защо е трябвало тя да бъде премахната.

Красивата сграда е построена точно преди 150 години и беше изрисувана с колони по един от типичните маниери за Възрожденския Пловдив. Дали реставраторите ще успеят да повторят точно мястото, вида и цвета на външната украса на „Жълтото училище“ ще разберем след края на работата им. 

Сградата преди ремонта

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Не е ли малко прекалено да се притеснявате и за мазилката? Все пак този ремонт е съгласуван с НИНКН и го извършва фирма, която е специализирана в реставрациите поне доколкото знам. Ако нямат право дори мазилката да пипнат, то какво трябва да ремонтират? Ако всичко трябва да се запази на 100% автентично, то единственото нещо, което можем да направим за старите къщи е да ги гледаме как се разпадат без да може да се прави какъвто и да е ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.