Подтепето

ИзПодТепето

08 Фев, 2018

Реставраторите свалиха почти цялата мазилка на „Жълтото училище“

Автентичната зидария ще бъде запазена, но изрисуването на фасадата ще се прави наново

Какво ще се запазва и реставрира, и какво ще се реконструира изцяло в "Жълтото училище" провери "Под тепето". Преди 3 месеца започна дългочаканата реставрация на сградата, а положението в момента е следното: изцяло е премахната мазилката на сградата на първата българска гимназия - „Жълтото училище“, сега част от Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства. За момента е запазена само частта към ул. „Тодор Самодумов“ – към църква „Свети Димитър“, както и по малката ограда на училището. По време на проверката на „Под тепето“ днес не се забелязваха работници.

„Няма да събаряме сградата, ще я възстановим. Автентичната зидария ще бъде запазена“, обещаха строителите преди началото на строителните дейности. Изглежда това не важи за измазаната фасада с изрисувани колони. Тя изглежда ще бъде възстановена и направена изцяло наново, макар и да не става ясно засега защо е трябвало тя да бъде премахната.

Красивата сграда е построена точно преди 150 години и беше изрисувана с колони по един от типичните маниери за Възрожденския Пловдив. Дали реставраторите ще успеят да повторят точно мястото, вида и цвета на външната украса на „Жълтото училище“ ще разберем след края на работата им. 

Сградата преди ремонта

  • 09 Фев, 2018 | Cartman1912
    Не е ли малко прекалено да се притеснявате и за мазилката? Все пак този ремонт е съгласуван с НИНКН и го извършва фирма, която е специализирана в реставрациите поне доколкото знам. Ако нямат право дори мазилката да пипнат, то какво трябва да ремонтират? Ако всичко трябва да се запази на 100% автентично, то единственото нещо, което можем да направим за старите къщи е да ги гледаме как се разпадат без да може да се прави какъвто и да е ремонт.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

03 Ноев, 2017

Ремонтът на Жълтото училище- добра новина и гигантски скандал

Варварщина: Изхвърлиха огромни архиви на АМТИИ на боклука със старта на реставрацията  

Студенти и преподаватели спасяват захвърлени като смет ценни книги, реферати, учебници и дори диригентски палки

Възпитаници на академията бесни на ръководството, че е позволило това кощунство

В коша са метнати и много лични данни. Спасихме нещо, но и много загубихме, обясняват студенти

С добрата новина за старта на реставрацията и ремонта на Жълтото училище, гръмна и гигантски скандал. Десетки килограми безценни архиви на АМТИИ бяха изхвърлени най-безцеремонно на боклука днес, пред очите на студенти и преподаватели. Това кощунство се случва със съгласието на ръководството на Академията, а възпитаниците на висшето школо останаха крайно разочаровани.

Някои от тях дойдоха в редакцията на Под тепето, за да покажат какви ценности ...

» повече
02 Ноев, 2017

След 190 дни влизаме в реставрираното Жълто училище

Запазват автентичната зидария на знаковия паметник на културата

От АМТИИ чакат Менда Стоянова сама да каже кога да й връчат почетната титла Доктор Хонорис Кауза

190 дни. Точно толкова време ще отнеме реставрацията и ремонтът на знаковото Жълто училище в Стария град. Днес бе даден старт на дейностите по възстановяване на паметника на културата от национално значение. Построената през 1868г. сграда ще се работи по всички правила на НИНКН, като автентичната зидария ще бъде запазена. Да работят с отношение към културно-историческата забележителност обещаха изпълнителите от бургаска строителна фирма. Управителят й Стефан Димитров подчерта, че трудности с работата по самата сграда екипът му няма да има, но предизвикателство се оказва територията, на която се намира обектът, тъй като има трудности при ...

» повече