Под небето

Юбилеен концерт в памет на диригента Месру Мехмедов, прославил Пловдив през 60-те

Пловдивските симфоници ще отбележат 80 години от рождението на диригентът със световна слава Месру Мехмедов на 12 ноември в Концертна зала от 19 часа. Маестрото е бил главен диригент на Пловдивска филхармония като името му се нарежда до това на  Влади Симеонов, Руслан Райчев и Добрин Петков.  Загива в самолетна катастрофа в Цюрих през 1971 година. 

Диригент на Юбилейния концерт ще бъде Мартин Пантелеев, а солист ще е младият Николай Маринов, лауреат на конкурса American Protege International Concerto Competition, Ню Йорк – 2014 година, ученик от класа по пиано на Светлана Косева в НУМТИ "Добрин Петков".  Наградата за талантливия пианист бе да изнесе концерт в прочутата Карнеги Хол в Ню Йорк. Програмата на концерта в Пловдив включва Менделсон – Увертюра "Сън в лятна нощ", Сен Санс – Концерт за пиано № 2 в сол минор, Оп. 22, Брамс – Симфония № 2. На събитието са поканени роднини на Месру Мехмедов и бивши музиканти от филхармоничния оркестър, които са работили с него.
За МЕСРУ МЕХМЕДОВ: Роден е през 1935 година във Велико Търново, завършва гимназия в Дряново, където основава и дирижира училищния хор и оркестър. През 1955 година ръководената от него група стига на финал на Младежкия музикален фестивал в София.
Продължава следването си в Ленинградската консерватория, където негови преподаватели са големите руски музикални педагози и диригенти проф. Иля Мусин и проф. Евгений Мравински. Дипломира се през 1960 година и след завръщането си в България е назначен в Симфоничния оркестър в Пловдив, първоначално като помощник-диригент, по-късно и като главен диригент на оркестъра. Между 1963 и 1969 година дирижира хора на Пловдивското певческо дружество, същевременно е гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина: Чехословакия, Монако, Япония, Уругвай, Англия, Италия, Франция.

Репертоарът на Мехмедов съдържа повече от сто класически музикални произведения, като оперите „Фауст“ на Гуно, „Кармен“ на Бизе, „Евгений Онегин“ на Чайковски, „Черното домино“ на Обер, „Царска годеница“ на Римски-Корсаков, „Риголето“ на Верди и др., както и много симфонични творби.

През 1965 година Мехмедов изнася концерти в Прага и Бърно с изпълнения на Симфония № 1 на Йоханес Брамс и „Реквием“ на Джузепе Верди. През същата година е удостоен с втора награда на международния конкурс за диригенти „Николай Малко“ в Копенхаген.
През 1969 година в Ню Йорк, Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти „Димитри Митропулос“. С фантазията „Франческа ди Римини“ от Чайковски печели първото място на конкурса, председателстван от Ленард Бърнстейн, който го кани за свой помощник.

След завръщането си в България, Мехмедов получава признание от българската музикална общност и е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира и Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 година, на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Трябва да се отбелязва истината – прехваленото дете е получило само поощрителна награда на конкурса в Америка и не е имал концерт в Карнеги хол, а е участвал в концерт на лауреатите и то в малката зала на Карнеги хол. Да не говорим, че свири без щрихи и без динамика – типичен почерк на „Великата“ госпожица Косева – да се свири силно и бързо без щрихи и динамика…а за това къде бекар,къде бемол е просто подробност

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина