Под небето

Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург

През 2016 г. Пловдив е домакин на най-престижния международен винен конкурс, Concours Mondial de Bruxelles

Рекорден брой български винарни участваха тази година в най-голямото специализирано изложение в Бенелюкс, „Мегавино“, което представя над 1000 вина от 35 страни. Изложението започна на 23-ти и продължава до днес, 26-ти октомври 2015 г.. България е  представена от 11 производители на вино. Три от винарните са от пловдивския регион. Това се случва за първи път в 17-годишната история на международното събитие.   Българският щанд е на 72 кв.м. и е централно разположен. „Когато, преди 10 години, за първи път представихме вина в Белгия, никой не им обръщаше внимание“, коментират от „Пробежекс“, организаторите на нашето участие. „Днес българско вино се пие в Европейския парламент в Брюксел. Българският щанд ще бъде най-големият от всички над 400 щанда на „Мегавино“.
Интересът към България е огромен, тъй като страната ни беше избрана за домакин на най-големия международен винен конкурс, Concours Mondial de Bruxelles. „До провеждането на Конкурса през пролетта догодина ред събития ще поставят България на световната винена карта“, допълват от „Пробежекс“, които са и официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България.        
11-те винарски изби, които представят България на „Мегавино“, са: „Александра Естейт“, „Анжелус Естейт“, „Домейн Беса Валей“, „Едоардо Миролио“, „Домейн Бойар“, „Логодаж“, „Винекс Славянци“, „Винпром Пещера“, „Братя Минкови“, „Ямантиеви“ и „Винзавод Асеновград“. Над 90% от винарните, които участват, имат наградени вина от тазгодишния Concours Mondial de Bruxelles. 
 „Мегавино“ (Megavino) събира вносители, производители, представители на големи търговски вериги, ресторанти и хотели, и любители на виното. Очакват се близо 30 000 посетители. 
23-тото издание на най-престижния независим международен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles е от 28-ви април до 1-ви май 2016 г. в Пловдив. Страната ни беше предпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. Над 320 професионални съдии от 40 националности ще дегустират над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни. 
От началото на мандата на инж. Иван Тотев един от основните приоритети на Общината е развитието на туризма в Пловдив и региона и разработването на нови атрактивни за гостите на града туристически продукти.  В последните години Пловдив бележи устойчив ръст на туризма и не спира да популяризира града и региона като атрактивна туристическа дестинация. 
През последния уикенд  Пловдив бе домакин на среща на над 250 журналисти и блогъри от 45 страни по света, които се занимават с онлайн маркетинг за вино. Скоро Община Пловдив  издаде първата обща винена карта в страната в партньорство с винарски изби от региона. Предстои и традиционната Международна среща на туроператорите през месец ноември. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина