Под небето

Музиката на Дж. Б. Перголези зазвучава в Пловдив

Репертоарът включва арии и песни на Перголези, Пучии, Моцарт, Чайковски и други

Соловата версия на един от най-удивителните шедьоври на музиката на 18 век – химнът за Богородица, оплакваща своя разпнат на кръста Син, ще прозвучи точно на Цветница, 9-ти април, неделя, от 17:00 часа в Евангелската Съборна църква.

Перголези написва шедьовъра си в последната година на живота си, 1736 г., когато е само на 25 години. 14 години по-късно произведението е публикувано за първи път в Лондон и през целия XVIII век се превръща в една от най-отпечатваните и изпълнявани творби.

Съвременниците се възхищават възторжено на произведението за успешното въвеждане на новия галантен стил в традиционното лоно на църковната музика.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1660573747577186/

Христина ВАСИЛЕВА, сопран

Петя ПЕТРОВА, мецосопран

Гергана ДЕЛИЙСКА, цигулка

Димитър МАРИНКЕВ, флейта

Димитър ТЕНЧЕВ, виолончело

Йосиф ГЕРДЖИКОВ, орган

 

Stabat mater dolorosa            /         Стоеше Майката скърбяща,

Juxta crucem lacrymosa        /          там, до кръста, плачеща, 

Dum pendebat Filius…          /          а  разпнат висеше Синът…

 

Музика: Джовани Батиста Перголези (1710-1725)

Латински текст: Джакомо де Бенедети (1236 – 1306)

Музика: Джовани Батиста Перголези (1710-1725)

Латински текст: Джакомо де Бенедети (1236 – 1306)

 

Петя Петрова е родена в София. Завършва Музикалната академия в класа на доц. Иванка Нинова. Продължава да специализира при Александрина Милчева и Баясгалан Дашням. 

Петя е единственият досега победител на вечерта и финалист, представящ България на конкурса "Певец на света" в Кардиф. Продължава вокалното си развитие с певци като Рокуел Блейк, Монсерат Кабайе, Долора Зажик и Елизабет Норберг – Шулц.

Носител е на първите награди на международните конкурси "Борис Христов" в София, "Силвия Гести" в Люксембург, "Франсиско Виняс" в Барселона, "Таланти и майстори" в Добрич.

Солист е на театрите в Хамбург, Мюнхен и Берлин, Виена, Мадрид, Барселона, Севиля, Билбао, Коруня, Сантяго де Чили и Ковънт Гардън в Лондон. Пее под диригентството на Маурицио Бенини, Алберто Дзедда, Фридрих Хайдер, Бруно Кампанела, Фредерик Шаслен и др. Записва заедно с Едита Груберова, Курт Мол и Адриан Пиечонка интегрално издание на песните на Щраус за "Найтингейл" и операта "Странното недоразумение" от Росини за "Наксос". Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Розина в операта "Севилският бръснар" от Росини. 

Репертоарът й включва роли от белкантовите композитори Росини, Белини, Доницети. Такива са Розина от " Севилският бръснар", Пепеляшка от едноименната опера, Ернестина от "Странното недоразумение", Адалджиза от "Норма", Аниезе от "Беатриче ди Тенда", Сара от Роберто Деверьо, Сметон от Анна Болена. Особено място заемат ролите "травести" като Керубино от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, Сесто от "Юлиус Цезар" от Хендел и Никлаус от "Хофманови разкази" на Офенбах, Хензел от "Хензел и Гретел" от Хумпердинк. Изпълнява и роли като Мадалена от Риголето и Мег Пейдж от " Фалстаф" на Верди и Сузуки от "Мадам Бътерфлай" на Пучини .

Последните й ангажименти в България включват Пепеляшка, Хензел и Олга в "Евгений Онегин" от Чайковски в Софийска опера и записи за БНР.

 

Христина Василева е солистка на бароково трио „Афетуозо”, с което от 2009 г. активно участва в концертния живот на България. През декември 2016 г. триото направи своя международен дебют с бароков концерт в Люксембург.

Христина е медалистка от конкурса за оперни певци Vivavoce 2015 на Фондация Арденца.

Христина е магистър по културология. Първият й учител по оперно пеене е Валерия Широканска. Продължава да специализира вокална техника при оперните певици Роза Митова; Баясгалан Дашням и Людмила Герова. Завършва майсторски клас „Бах и неговото време” на Ирина Щиглич. 

Вече четири поредни години Христина Василева е солистка на празничния концерт „Шедьоврите на славянското музикално творчество по случай 24 май на Софийската филхармония на сцената на Зала България. Диригенти: 2012 г. Александър Сиднев (Русия); 2013г. Моника Волинска (Полша); 2014 г. и 2015 г. Мартин Пантелеев; 1 ноември Ден на Народните Будители – диригент Свилен Симеонов, оркестър Синфониета София. Христина участва с: ария на Десислава от операта „Мария-Десислава“, П. Хаджиев; ария на Русалката от Дворжак; ария на Йоланта от Чайковски; дует на Лиза и Полина, „Дама Пика“ от Чайковски и песента „От планина слиза, мамо, младо овчарче“ от Панчо Владигеров.

През април 2016 г. Христина изпълни сопрановото соло в „Стабат Матер“ от Дж. Б. Перголези, солов вариант, в партньорство с Людмила Герова. Година преди това, с мецосопраното Виолета Радомирска, изпълняват произведението на Великденския концерт на Софийския университет в Аулата на Университета под патронажа на Културния център на СУ – диригент Йосиф Герджиков, с участието на „Кварто Квартет“.

Песенният концерт „Пътеки на любовта“, по едноименната песен на Франсис Пуленк, е първият песенен рецитал на Христина в партньорство с пианистката Анелия Рогозянска, изпълнен в зала „Славейков“ на Френския институт в София.

Гост-солисти на бароково трио „Афетуозо” са Димитър Тенчев, виолончело, Аапо Хакинен (Финландия), клавесин, Дора Астерстад (Финландия), цигулка, Петър Македонски, бароков тромпет и др.

 

РЕПЕРТОАР: Й. С. Бах, арии из кантати и пасиони; Г. Ф. Хендел, арии из оратории и песни, Ариости, кантата „Розата“; Х. Пърсел, арии и песни, Люли; Дж. Б. Перголези „Стабат Матер“; Андре Кампра; В. А. Моцарт, арии и песни; Шуберт, песни; Б. Бритън, песни; Дж. Пучини, песни, Х. Берлиоз, песни из цикъла „Летни нощи“; Г. Малер, песни; П. И. Чайковски, песни; Форе, Масне, песни; Д. Христов, П. Владигеров, Й. Герджиков, песни; П. Хаджиев и др.

9 април 2017 г., неделя

17:00 часа

Евангелска Съборна Църква

Ул. „Лейди Странгфорд“ 21, гр. ПЛОВДИВ

Вход свободен

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина