Министърът на икономиката: Проблемът с квалифицираните кадри е проблем на националната сигурност

Под небето

Пловдивски предприемачи пред Драгомир Стойнев: Състоянието на бизнеса е плачевно

Поискаха държавата да поеме ангажимент към реконструкцията на Голямоконарско шосе

Като проблем на националната сигурност определи липсата на квалифицирани кадри министърът на икономиката Драгомир Стойнев днес в Пловдив. Той дойде в конгресния център в панаира, за да се срещне с пловдивски предприемачи. Министърът се обяви за борба със сивия сектор. Тези, които не спазват правилата, ще си понесат последствията, закани се той пред бизнеса под тепетата. После се похвали с готвения нов Закон за обществените поръчки, който, според част от предприемачите, е недоработен в ред акценти. Министърът се похвали и със Закона за офшорните компании, като забрави да спомене сделката за Булгартабак, която бе в плътна офшорна мъгла, а новият собственик все още е пълна мистерия, въпреки че се предполага с кого е свързан. И за министъра, а и за бизнесмените, един от най-големите проблеми в родната икономика са кадрите. Стойнев даде пример, че в най-силната минна зона, между трите най-големи компании в софийска област, има земеделско училище. Скоро то ще бъде трансформирано и ще бъде превърнато в люпилня за кадри в минната индустрия, информира Стойнев. После допълни, че правителството се е ориентирало към иновациите и към засилване на износа, особено към Азия. Да се върнем на пазарите, на които ни помнят с добро и ни търсят, пожела министърът. И вмъкна, че салдото в търговията с Германия вече е положително, след 8-те процента ръст на износа ни натам. Обеща, че ще бъдат свалени административните тежести от потенциалните инвеститори, като заяви, че за обработка на документи времето ще падне до десет дни, а не месеци, както е в момента. Нямаше как да скрие, че четвърт милиард евро в минус е разликата от чуждите инвестиции за миналата година с предходния период, като обясни това с политическата несигурност през цялата 2013-та.

Състоянието на бизнеса е плачевно, г-н министър, проблемите продължават да се задълбочават, каза директно предприемачът Коста Чотров. Причината е тоталната некадърност на икономическите съветници по време на прехода из партийните централи. Хора, които не са продали и две мекици в живота си, ни посочват как ние трябва да живеем и да правим бизнес, допълни остро бизнесменът. И изброи онова, по което трябва да работи правителството- правораздаване и справедливост, тъй като съд няма, да се спре със съчиняването на закони, които обслужват отделни субекти, да не се раздават осигуровки на калпак, да има публичност във всички решения, да се въведе електронно правителство. Има какво да се желае, наистина. И мен решенията на някои съдилища не ме задоволяват, отговори Стойнев. И вмъкна, че според него не е нормално толкова често да се сменят законите.

От Индустриална зона Тракия поискаха ангажимент от страна на министъра по повод инфраструктурата в бизнес зоните. И директно насочиха вниманието към Голямоконарско шосе, за което има проектна готовност, но е забравено от държавата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.