Античният театър бе разтърсен отново

Под небето

Невероятна хореография, озвучена от Мистерията на българските гласове, докосна публиката

Лариса Илиева

Сега обаче на сцената нямаше китари, чела и барабани. Този път 101 каба гайди вдигнаха пълния театър на крака! Гайдарите, малки и големи, надуваха силно, за да разтърсят сякаш цял Пловдив. Като казахме малки – най-младият в състава е 5 годишно момченце, което наследява традицията на инструмента.  Не само гайдите възхитиха гостите, а и прекрасната комбинация от танцова хореография и Мистерията на българските гласове. 

Причината да имаме възможността да се любуваме на състав „101 Каба гайди“ е VI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, които са част от „Празници на Стария град“. 

Този театър е виждал каква ли не публика, но явно му се случва и сълзи да напояват античните скали. И може би защото ние, като народ, ценим гайдата по един по-специфичен начин, досега ни с нея донася силни емоции, както на млади, така и на стари. 

И когато гордостта те завладее, си способен да преоткриеш магията на народа си. Магия, която стои и чака своя миг, за да напомни за себе си. 

„101 Каба гайди“ е гайдарски състав, създаден през 2004г, В гр. Смолян. Ръководител на състава е Костадин Илчев и като интересен факт за него – г-н. Илчев е вписан в специален устав на състава, който гласи, че поста му не подлежи на промяна. 

Организационен ръководител на господата гайдари е Никола Марковски, като той се занимава с издателската дейност на състава. Като до момента имат издаден уникален компактдиск с избрани уникални сюити с включени вокални елементи от хоров състав. 

Ако ви е заинтересувало достатъчно, а сте пропуснали страхотния концерт в Античния театър, можете да посетите сайта на състава и да се запознаете по-подробно с таланта на множеството гайдари.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.