До 12.00 ч. на 8 ноември родителите трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани

Новини

Най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове, или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях – на директорите. Декларациите се представят в училището в електроенен формат или на хартия.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка, и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

За да подпомогне родителите при тяхното решение, МОН организира демонстрация на процеса на тестването, на които покани четири национални телевизии. Можете да видите заснетите от тях информационни клипове на адрес: https://bit.ly/3GXeN8y.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател, или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК, които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

➡ Писмото на министър Николай Денков до РУО можете да видите на адрес: https://www.mon.bg/up…/28511/Pismo_RUO_9105-382_05112021.pdf

➡ Декларацията за съгласие за тестване в училище можете да видите на адрес: https://bit.ly/3k9GPDH

➡ Декларацията за съгласие за тестване на дете със СОП можете да видите на адрес: https://bit.ly/31yFct0

Споделете ни във:

1 thought on “До 12.00 ч. на 8 ноември родителите трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани

  1. Т.е не оставяте никакъв избор на родителите или единия трябва да остане онлайн с детето си в къщи или тест.Утрепки ПРОКЛЕТИ да горите в ада до година ще искате и да ги дупчете по този начин децата ни така както са ви казали САЩ И ЕВРОБАРДАКА.Време е да се разпадат и НЕ на тестове и ваксини боклуци продажни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.