ГрадътКултураНовини

Предпремиера на „Господин Изразителен“ в Пловдив

Издателство ICU и литературният фестивал Пловдив чете организират на 24 март 2023 г. от 18:30 ч. в Bee Bop Café представяне на най-новата книга на Олга Токарчук – графичният роман „Господин Изразителен“ с илюстрации на Йоанна Консехо. Участници в събитието ще бъдат преводачът Крум Крумов и редакторът Невена Дишлиева-Кръстева, а модератор ще бъде Ина Иванова.

Какво място заема „Господин Изразителен“ в цялостното творчество на полската нобелистка и каква е връзката на тази книга с романа „Емпузион“, предстоящ на български през юли 2023 г.? Книгата излиза с любезната финансова подкрепа на Полския институт в София. Събитието е част от програмата на фестивала „Пловдив чете“.

Тандемът Олга Токарчук и Йоанна Консехо, който познаваме от въздействащата притча „Изгубената душа“ (ICU, 2019), ни отвежда в един въображаем свят, който толкова напомня на света от днес – егото, качено на пиедестал, лъскавата коруба на илюзията за щастие, плъзгането по повърхността. Ще оцелеем ли в свят като този, в който сме захвърлени?

„Селфито е специален начин да бъдеш в света. За да направя селфи, трябва да изляза от себе си, да застана до себе си и да се погледна през очите на някой друг. Това е процес на постоянно самонаблюдение, който предизвиква уморителна бдителност и безкрайни въпроси. Как изглеждам? Вписвам ли се в света? Как ще ме видят другите? Ще привлека ли вниманието им? Ще ми се възхищават ли? Може би като публикуваме своите изображение в социалните мрежи, придобиваме усещане за по-пълноценно съществуване. Виждаш ме, значи съм.“ – Олга Токарчук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина