Актуално

Пиесата, дала основата за „Ъндърграунд“, изложба за архитектурата от социализма и преобразяване на спирките сред новите проекти, подкрепени от „Пловдив 2019“

Фондацията подкрепи още 13 проекта на обща стойност над 300 000 лева

Теодор Караколев

13 нови проекта подкрепи фондация „Пловдив 2019“ във втората серия на отворената покана „В последния момент“. Общо бяха получени 60 проектни предложения. Подкрепените проекти ще получат общо 317 000 лв.

С 50 000 лв е подкрепена организацията „Да Индъстри“ ООД с идея да се създаде документален филм за спасяването на българските евреи от Холокоста. Според предложението това е едно изключително събитие в българската история, което все още не е достатъчно популярно и познато сред публиката. Също с 50 000 лв е подкрепен театралният спектакъл на Народен театър „Иван Вазов“ „Пролет през януари“ – трупата ще изиграе спектакъла на сърбина Душан Ковачевич, на чиято основа е създаден легендарния филм „Ъндърграунд“.

Идентична сума ще получи дизайнерското студио „Пункт“ за идеята да създаде книжно издание с маршрути за регионите около Пловдив – ценни места в Кърджалийско, Пазарджишко, Смолянско и Хасковско. Книжното издание ще промотира опазването на местните култури, чрез тяхното опознаване, подобряване на връзките между поколенията, и популяризирането им. То ще популяризира фестивали и събития, случващи се по малките населени места, както и локалните културно-исторически забележителности.

С малко по-малки грантове – по 30 000 лв са подкрепени три други проекта. Фондация „Културни перспективи“ ще реализира спектакъл-перформънс на млади български артисти, стипендианти на „С усилия към звездите“, в който ще участват визуални артисти, музиканти, танцьори и др. творци. Същата сума се отпуска на сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“, чиито интересен проект засяга творческа дейност с маргинализирани групи – затворници, осъдени лица, както и други маргинализирани групи в неравностойно положение. 30 000 лв получава и архитектът и доктористорик Анета Василева, и един от най-големите познавачи на архитектурата у нас от периода на тоталитарна социалистическа власт у нас. Тя ще подготви изложба „Неудобната модерност“, в която ще представи богати архивни материали и „превод“ на разбираем език на проучването на архитектурата от периода, често представян не по естетическите си достойнства, а през носталгия или чрез негативни политически оценки.

Подкрепени са също проекти на галерия Сариев за представяне на млади автори в сферата на съвременното изкуство, проект за съвместна работа между ученици от Националната гимназия по сценични изкуства и експерти от Матера, Италия, както и идея за преобразяване на спирките от градския транспорт, чрез превръщането им в поле за културен диалог. 3 проекта са оставени като резервни.

Журито, оценило проектите, е от експерти от фондация „Пловдив 2019“ – арт директорът Светлана Куюмджиева и експертите Гина Кафеджиян, Виктор Янков, Ваня Грозданова и Виктория Тодорова.

Всички резултати, оценките на журито и аргументите и са публикувани в сайта на „Пловдив 2019“ – тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „…проекти на галерия Сариев за представяне на млади автори в сферата на съвременното изкуство…“ = ИЗКУСТВЕНОСТ, по-точно, артаджийски гърчове. А на Веса ролята в какво се състои – ПОСРЕДНИК за парите? К’ви „проекти“, авторът от общината направо да получи възлагане. А за „30 000 лв получава и архитектът и доктор историк…един от най-големите познавачи на архитектурата у нас от периода на..“ А? АКАДЕМИКЪТ отново произнесе оценка!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина