АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Предлагат сградата на БНБ да стане обществена къпалня

Сградата на БНБ да стане обществена къпалня. Това е едно от най-нестандартните предложения, които са приети в идейния конкурс за зданието на Малката главна „Трезор за идеи“. Първият етап на инициативата приключи, като до 30 април са внесени общо 42 предложения, от 16 държави, от 3 континента. Разработки за визията и функционалността на знаковия паметник на културата са пратили на администрацията екипи от цяла Европа, от Аржентина, Бангладеш, Виетнам, Китай, Япония. Общо над 100 човека са се трудили върху така поставената от кметството задача, като 19 от предложенията са от България, а 23 идват от чужбина.

Всички екипи, дори тези от най-отдалечените на България точки на картата, са вникнали много добре в темата, както и в проблематиката с опазването на културно-историческото наследство. В следващите дни ще бъде публикувано състава на журито, което трябва да избере трите най-добри идеи. На сайта на „Трезор за идеи“ ще бъдат пуснати и всички пратени предложения.

„За мен бе удивително до каква степен чуждестранните участници са успели да вникнат в историята на страната, в контекста на града не само по отношение на материалното наследство, но и в традициите, в съвременния дух и живот на Пловдив. Те са проучвали изключително задълбочено динамиката на средата в търсене на точната бъдеща функция на сградата“, обясни зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Той изброи и част от идеите за нова функционалност на сградата- библиотека, български литературен център, японски културен център, академия по изкуства, дом на музиката, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции, архитектурен музей, дом на парите, музей на нумизматиката, музей на Пловдив, музей на биоразнообразието и др.

Най-екзотичните предложения са бившата банкова сграда да заживее отново като обществена баня или като закрита агора- център за дебати.

Според Пламен Панов всяко едно от постъпилите предложения носи своя уникален подход за грижа към обекта като недвижимо културно наследство, своя визия за бъдещата функция на сградата на бившата Българска народна банка.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

7 коментари

  1. Хахахахха нема подобни нискочели властимащи! Бай Ганьо не може избага от себе си…. срам и позор,…,и един изтърван сапут отпред.

  2. Ха ха…фарсът продължава. Нека стане кланица за прасета, а по фасадите да се насложат златни куки, на които ще се прави арт инсталация със свински бутове и главики. В.тях може да се вградят и малки микрофони, от които да се чува свинско квичене. А през ноща, LED светлини в очите на горките прасета, ще създадат поетична визуална феерия. Найс, а? Гласувайте, моля!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина