ГрадътКултураНовини

Изложбата, посветена на Борис Христов, събра десетки пловдивчани

Радостен съм от присъствието на толкова хора, защото това е израз не само на нашата пловдивска общност – културна и духовна, но и израз на нашия интерес и преклонение към едно голямо име, към един голям българин – Борис Христов“.

С тези думи доц. д-р Никола Лаутлиев посрещна многобройните гости на откриването на фотоизложбата в Дома на културата, посветена на 110 години от рождението на световния бас, на която той е куратор. Изложбата е създадена по идея на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и се състои от 44 фотографии, резултат от задълбочена издирвателска дейност. Доц. Лаутлиев благодари специално за безценната помощ на Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора в лицето на Нино Луканов, на музикалното общество в София и Владимир Велев, както и на своите двама млади приятели – Георги Димитров и Тодор Ненов.

„Откривал съм стотици изложби за тези 40 години, но за първи път тази изложба създаде у мен такова вълнение. Работата по нея ме накара да чета и науча още много за Борис Христов. Открих не само интересни периоди, факти, елементи, но успях да усетя и изградя за себе си образа на този най-велик българин на 20 век“, каза още доц. Лаутлиев.

Той благодари специално на Българския културен институт в Рим, по чиято инициатива и с подкрепата на община Пловдив  на 11 юни в българското посолство в Рим ще бъде представена и настоящата изложба, заедно с концерт на Евгения Ралчева (сопрано) и Божидар Божкилов (бас), солисти на Държавна опера Пловдив, в акомпанимент на пиано на Цветомира Цонева. Талантливи ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив вече гостуваха в Рим по покана на Българския културен институт, отново като част от програмата на честванията, свързани със 110 -та годишнина от рождението на Борис Христов.

„Една идея става добра, когато имаш добри партньори. Благодаря на доц. д-р Никола Лаутлиев, на Музикалните общества в Стара Загора и София, на НУМТИ „Добрин Петков“, и специално на Българския културен институт в Рим. Пловдив е велик град – европейска столица на културата и културна столица на България, но една от причините да е такъв са хората, родени в него. Истински щастлив съм, когато виждам как градът цени и уважава своите творци. Тази изложба е един начин да изразим своята почит и възхищение към личността на Борис Христов. А днес оперното изкуство е на такова ниво в Пловдив, защото имаме най-добрата опера!“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Той допълни, че след завръщането на изложбата от Рим, тя ще остане завинаги експонирана в Дома на културата в Пловдив, който от 2011 година носи името на Борис Христов.

„Разбирате с какъв голям респект ние, музикантите и артистите, вървим 80 години по-късно по стъпките на големия човек, певец и артист Борис Христов. Това наследство се опазва трудно и е наистина важно община Пловдив да подкрепя такива инициативи. Когато кажем името на Борис Христов, ние се сещаме най-напред за неговите епични, големи роли, които до ден днешен остават неповторими и примера, който трябва да предаваме нататък.  Но всички хора, които не са пристрастени към оперното изкуство също живеят с името, гласа и духа на Борис Христов, въплатени в онази музика, която чуваме когато се ражда дете, когато посрещаме ново столетие и си пожелаваме „За многая лета!“ с онзи запис на Борис Христов и камбаните на храм „Александър Невски“, който ни просълзява винаги! Вечна памет! Отговорни сме да я предаваме на следващите млади“, каза доц. д-р Нина Найденова на откриването.

Регионалният исторически музей – Пловдив и Музеят „Борис Христов“ организират шест събития в Зала „Съединение“ – от 13 май до 18 май по повод годишнината. Участват известните вокални формации „Спектрум“ и “CANTANTI DAI MONTI VERDI”, лауреатите на международни награди Аглея Канева и Александър Вичев от НУМТИ „Добрин Петков“, пианистът Томислав Вичев, певицата Марта Кукуларова, цигуларя Мичо Димитров. В родния град на Борис Христов Музеят „Борис Христов“ ще гостува и с изложбата „Рим. Борис Христов“ на Светослав Чулин, както и с филма „Сбъдване на мечти“, сценарист Елена Драгостинова и режисьор Йордан Бойчев.  

След пловдивската част изтъкнати творци от Пловдив гостуват в София. Сред тях е кураторката Донка Налбантова, която представя своето изследване за художниците, които са рисували и извайвали Борис Христов. Художничката Антония Маринова представя своята фотографика и въвежда публиката в творческата си лаборатория чрез творческата работилница, която ръководи в Музея „Борис Христов“. Сред изтъкнатите гости от Пловдив е Цвятко Сиромашки – автор на маската на Борис Христов пред Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Неговата творба „Духовен мост“ краси Градината на Борис Христов в София.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина