ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Стартира фестивалът за документално кино за изкуство MASTER OF ART

Петото дългоочаквано физическо издание на фестивала за документално кино за изкуство MASTER OF ART стартира снощи и ще продължи до 23 септември. Обичаен домакин на прожекциите е най-доброто място за кино в града – Lucky Дом на киното. След извънредното, но изключително успешно онлайн издание през април фестивалните организатори канят публиката да се върнат към удоволствието от големия екран със силния призив #ПрегърниИзкуството.

Сред личностите, до чийто житейски и творчески път можем да се докоснем, са художниците Леонардо да Винчи, Диего Веласкес, Едвард Мунк, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Салвадор Дали, както и още двама изключителни представители на изящните изкуства – Марсел Дюшан и Фернандо Ботеро. Както винаги, сред най-интересните филми са тези от категория АРХИТЕКТУРА: за „бащата на американската архитектура“ Андреа Паладио; създателя на Операта в Сидни Йорн Утсон; тайните на строителите на Нотр-Дам; Ню Йорк и неговите мостове, както и домовете на едни от най-известните архитекти в света в италианската продукция „Къде живеят архитектите“. В останалите категории предстоят филми за гръцкия писател Никос Казандзакис и монументалния епос „4 3 2 1”, който ще се прожектира днес, Пол Остър; великолепната актриса Роми Шнайдер и режисьора Милош Форман; бащата на боса новата Жоао Жилберто и на съвременния танц – Морис Бежар, както и за виртуозния цигулар Ара Маликян.

В своя специален фокус „Жените в изкуството“ фестивалът ни среща с една от музите на Пикасо и изключителен фотограф Дора Маар, както и с топмодела Бенедета Барзини, обожавана от Салвадор Дали. Филмът „Изчезването на моята майка“, режисиран от собствения ѝ син Бениамино Барезе, бе представен на фестивала в Сънданс и получи номинация за най-добър документален филм на Европейските филмови награди миналата година.

Проектът е част и от програмата „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като на 12 септември (събота) от 17:00 ще бъде показан документалният филм на Найо Тицин за огромния творчески проект МЕДЕЯ и съдържащ изключителни кадри от проливния дъжд по време на премиерата в Античен театър. Специален гост на събитието ще бъде актрисата Снежина Петрова.

Пълната програма ще намерите на сайта на Lucky Дом на киното, както и на официалния сайт на фестивала: https://masterofartfilmfestival.com/bg/.

Билетите вече са в продажба на място, както и онлайн на http://boxoffice.bg/.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина