КултураНовини

Стълбите на Каменица стават сцена за хорове от Пловдив и Япония

Деца от Пловдив и Япония със съвместна проява за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата

Детските хорови формации от Япония – Младежки смесен хор „Сан-ин – Малкият Феникс“ от град Йонаго и хор „Фени“ от град Токорозава, заедно с пловдивския хор „Детска китка“, ще изнесат концерти в Пловдив по повод петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата.

Съвместните изяви ще отбележат и партньорството между „EU Japan Fest “ и фондация „Пловдив 2019“,  както и визитата на председателя на неправителствената японска организация Масаказу Токура.

Първият от поредицата концерти е на 3 септември от 17,00 ч. в Съюз на Инвалидите – Пловдив с участието на хор Малкият Феникс. В същия ден, от 19:00 часа е представянето на хор Фени в в храм „Св. Йосиф. Специално за 5-и септември, денят, в който Пловдив печели титлата „Европейска столица на културата“, от 19:30 часа ще се състои концерт на стълбите на „Каменица“. Участие в него ще вземат 44 деца от японските хорове и 50 деца от българския хор „Детска китка“. Входът за концертите е свободен!

Партньорството между Пловдив 2019 и „EU Japan Fest “ датира отпреди пет години. За цялото сътрудничество до момента организацията е спомогнала с над 200 000 евро, за осъществяването на над 15 проекта, реализирани съвместно от български и японски артисти. Сред текущите проекти са „Седмицата на съвременното изкуство“, Седмица на японското куклено изкуство и „+7 часа“, обединяващ българското и японското изкуство.

Партньорството ще продължи и през 2020 година, когато българският хор „ Детска китка“ ще гостува на летните олимписки игри в Япония.

ДЕТСКИ ХОР „ТОКОРОЗАВА ФЕНИ“

„Фени“ е основан през 1998 г. и в него участват деца на възраст от 3 до 18 години. „Fény“ означава „блестящ“ на унгарски. Избрали са това име, защото представлява отношението, което имат, когато пеят. Децата са от района на Токорозава и идват от много различни училища. Всяка година участват в около 10 концерта – от малки концерти в местни домове за пенсионери, до годишен концерт в края на всяка година. Репертоарът им включва предимно японски, английски или унгарски песни. Имали са съвместни концерти с унгарски, белгийски, български, корейски, латвийски, руски и полски хорове. Това е добра възможност за всички членове на „Фени“ да разширят своето виждане за света.

МЛАДЕЖКИ СМЕСЕН ХОР „МАЛКИЯТ ФЕНИКС“

Хорът е основан 1959 г. Около 27 деца на възраст от 6 до 18 години са членове на хора. Те обичат да пеят и репертоарът им е с широк спектър – японски детски песни, поп музика и хорови композиции, специално създадени за децата от хора. Изпълненията на „Малкият феникс“ включват специална хореография и често инкорпорират използване на жестомимичния език, което им носи широка популярност и висока оценка. Хорът е гостувал във Франция, Южна Корея, Литва, Вроцлав, Сан Себастиан, Орхус и др. В Япония те имат по 20 концерта годишно и участват в концерти със сборни хорови компании от цялата страна.

ХОР „ДЕТСКА КИТКА“ ПРИ ЦПРЛ – ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС ПЛОВДИВ

Хор „Детска китка“ е създаден през 1947 г. и е един от най-старите и известни детско-девически хорови състави в България. Получава международна известност под ръководството на Златина Делирадева през 80-те и 90-те години на ХХ век, печелейки награди от някои от най-престижните международни хорови конкурси в Европа. През 2011 г. творческото му ръководство е поето от Яна Делирадева, с която хорът участва в национални музикални и хорови фестивали. Биографията на хора включва близо 50 концертни турнета в Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Полша, Русия, Словения, Сърбия, Турция Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция и изпълнения на над двадесет международни фестивала. В трите състава на хор „Детска китка“ – подготвителен, стажантски и концертен – пеят 120 момичета на възраст от 7 до 19 години, от 35 пловдивски училища.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина