„Великите европейци” продължават похода си в България

Градът Култура Новини

След близо две години дистанция и социална изолация, поредицата „Великите европейци“ се завръща в българския публичен живот такава, каквато винаги е била – свежа, внезапна и различна, естествен център за сближаване на хората и съпричастност към големите идеи на човечеството. На 13 юни, понеделник, от 18 часа, в Първо студио на Радио “Пловдив“, ще се състои премиерата на третия том от поредицата. Събитието е в рамките на програмата „Пловдив чете“ и се реализира със съдействието на издателство „Жанет 45“.

„От Ювенал до Лех Валенса“ – гласи подзаглавието на третия том. Книгата отваря поредното пъстро ветрило с 52 истории за живота на велики личности от нашата духовна родина – Европа. Пред очите ни оживяват картините на времена, нрави и обществени отношения, гмурваме се в глъбините на човешки съдби и характери, вдъхновяваме се от постиженията на великите умове.

Къде са сатиричните сандали на Ювенал, защо красотата не спаси Сандро Ботичели, как Албинони едновременно написа и не написа Адажио в сол минор, кой разкри тайните на Египет и кой изрови най-красивата приказка на човечеството, каква е връзката между изкуство, духовност и трамвай №30, успя ли Т. С. Елиът чрез натрупване на безсмъртие върху безсмъртие да създаде повече безсмъртие…..

Тези и още много въпроси, стаени в страниците на книгата, понякога получават отговори, понякога остават да висят тревожно в главите ни. Да знаеш да питаш и да не се плашиш от липсата на отговори – това също е част от изкуството на европейската мисъл и стои в основата на великите европейски постижения.

Водещ на срещата в понеделник е големият българи журналист Георги Ангелов, който ще представи третия том от „Великите европейци“, заедно с автора Пламен Асенов и художника Александър Гьошев.

Заповядайте – 13 юни, 18 часа, Първо студио на Радио Пловдив

Споделете ни във:

1 thought on “„Великите европейци” продължават похода си в България

  1. Здравейте, много моля за информация къде и как мога да поръчам третата книга на Пламен Асенов от поредицата „Великите европейци“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.