Майка кара непълнолетната си дъщеря да проституира

Градът

Скок на агресията сред непълнолетните

За първото шестмесечие в Пловдив са извършени  36 престъпления от 47 лица под 18-годишна възраст. Най-много са в район Северен. Преобладаващи противообществени прояви са кражбите,които са общо 29. Регистрирани са и 7 грабежа. Това заявиха днес от комисиите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните

Стана ясно още, че през тази година има  рязко нарастване на агресията сред малолетните, а 30% от извършителите на престъпленията са били под влиянието на наркотици.

Като основни причини за противообществени прояви на лица под 18-годишна възраст се посочва на първо място материалния недоимък, на второ – ниската образованост на извършителите и на трето – големият брой на отпадащи деца от училище. Във всички случаи недостатъчният родителски контрол също е един от основните фактори.

По отношение на процентното отношение българско/ромско население не се дава превес на извършителите на нито една от групите, но по-квалифицираните противообществени действия са извършени от българи.

В резултат на престъпленията, извършени от младежите са наложени 58 възпитателни дела и 118 възпитателни мерки.

Не липсват и дела, в които роля за престъпленията изиграват и родители. В такива случаи наказанието за тях е наложена глоба, като най-висока за момента е 600лв.

Едно от най-фрапантните дела е за блудство на две момчета с техен връстник. Друго, запомнящо се дело е за следфутболен сблъсък, при който група привърженици на единия отбор събличат голи феновете на другия и палят дрехите им.

При противообществените прояви, в които участват и родители се откроява това за майка от български произход, склонила дъщеря си към проституция. Друга родителка пък, подтикнала детето си да открадне скъп мобилен телефон, защото няма пари за лекарства на по-малкото. Има и такива, които заедно с децата си употребяват наркотични вещества.

Като превантивна мярка комисията подготвя информационен образователен материал за усвояване от децата, включващ ролеви репертоар на модели на поведение.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.