Новината за Опера в панаира изненадала членовете на инициативния комитет, дали начало на кампанията

Гласове

Георги Стоев: Ангажиментът на общината бе да прецени кой терен от нейната собственост би могла да предостави за изграждането на нова сграда

Технически няма как да подкрепим процес, в който общината получава много неясно право с доста задължения, заяви Георги Стоев

Смущава ме защо Домът на операта бе обвързан с акциите от панаира. Не виждам пряка връзка между тези 20 процента и въпросния казус, смята икономистът

Как обществената кауза Дом за пловдивската опера рязко стана политическо- икономически казус? Този въпрос днес бе поставен от няколко политически централи в Пловдив. Под тепето се опита да потърси отговор от един от хората, участвал с експертизата си в кампанията на инициативния комитет, който постави казуса в дневния ред на града. Потърсихме икономиста Георги Стоев, който седи и в основата на идеята Дома на пловдивската опера да функционира независимо като бизнес модел, а не да разчита на държавна или общинска субсидия. Той присъства на широката среща в заседателната зала на общината вчера между кмета, Вежди Рашидов, Георги Гергов, председателите на политическите групи в местния парламент и представители на инициативния комитет, който събра подписката за изграждане на Дом на операта. И не скри, че е бил информиран за събитието часове преди началото му. Получил е покана за участие в него в неделя вечерта от Любозар Фратев. Тогава получих и информацията какво ще се обсъжда на тази среща. А именно, че общината е намерила място за операта, казва Стоев. И допълва, че е бил изненадан от избора- Международен панаир- Пловдив. Подобна теза иска сериозна подготовка, оценка, а ние от комитета нямахме време да ги направим. От уикенда до понеделник сутрин няма как да се извърши, казва икономистът.

Той подчертава, че Опера в панаира не е била водеща идея до този момент, въпреки че международното изложение винаги е съществувало като едно от предложенията в списъка с възможни терени за изграждане на съвременна сграда за култура. Но до този момент е присъствал в този списък чисто хипотетично. Стоев Лично смята, че Опера в панаира е сложен казус, както финансово, така и юридически.

Ангажиментът на общината бе да прецени кой терен от нейната собственост би могла да предостави за изграждането на нова сграда за сценично и оперно изкуство.  Разглеждали сме доста други варианти, пак не реката. А и не само- имаше и други предложения. Посланието на инициативния комитет към администрацията бе: Отредете такъв имот, за да разгърнем проекта. Имаше много идеи още по време на събиране на подписката. Някои предложения бяха много резонни, тъй като има редица парцели, които са неизползвани или неефективно управлявани. Не съм информиран да е имало сформирана работна група, която да е правила преглед , проучване и оценка на терените. Не сме имали такава информация. А тази информация за панаира бе чисто нова за мен лично, а мисля и за другите колеги в инициативния комитет. Разбирам, че общината се захваща активно с проекта, при все, че досега нямахме такава изразена воля. Въпросът обаче е ако теренът е в панаира, после бъде прехвърлен на държавата, с какво влиза общината всъщност в този проект, щом не участва дори със земя, пита се Стоев.

По негово мнение, а и на колегите му от инициативния комитет, бъдещият Дом на операта трябва да бъде управляван от публично- частно партньорство с много ясен мениджмънт. Аз съм разписал няколко точки, в които ясно се показва, че за да има бъдеще този проект, трябва да има ясен бизнес модел за неговото управление. Говорим за сградата. Искаме ясно да разграничим създаването на оперно изкуство от управлението на една сграда. Тук става въпрос за издръжка от редица приходоизточници- събития, спонсортство, корпоративна отговорност, не изключваме и кредитиране. Така сме го мислели. Според нас Домът на пловдивската опера трябва да бъде отделен от общината и от Министерството на културата, както и от операта. Трябва да има един независим оператор на тази сграда. Това е изключително важно, защото другите модели не водят до нищо продуктивно. Такъв модел би работил, ако общината предостави обособен конкретен терен, за да се изгради тази сграда. Не би могло да се подкрепи предложение, в което общината влиза с нещо като право на строеж върху имот на търговско дружество със задължения. За да се случи това, трябва да се мине по сложен и дълъг път. Този имот трябва да се извади от границите на панаира, да стане отделен актив, който може да бъде прехвърлян. Върху него не трябва да има никакви правни тежести. Технически няма как да подкрепим процес, в който общината получава много неясно право с доста задължения, заяви Георги Стоев.  Икономистът се притеснява и от заявката за тристранно сътрудничество между община, държава и панаир. Желанието на комитета било местната власт да участва на първия етап от проекта единствено с терен. Не е ставало въпрос за финансиране. Сега, с намесата на трети, четвърти, пети или шести лица, усложнихме процеса. Според мен излишно, смята Стоев.

Той е категоричен, че подкрепата за реализиране на идеята Дом на пловдивската опера от страна на инициативния комитет ще остане. Тази енергия тръгна именно от него. Не смятам, че с различни политически движения трябва да се губи тази енергия. Това, което ме смущава, е защо Домът на операта бе обвързан с акциите от панаира. Не виждам пряка връзка между тези 20 процента и въпросния казус, смята Стоев.  

На финал заявява, че ако не стане сделката с панаира и кметът Тотев даде заден, това по никакъв начин няма да ни разколебае членовете на инициативния комитет да продължат да търсят решение. Може да намерим и частен терен, който не е свързан с толкова сложна логистика. Не смятам, че Пловдив трябва да има опера при редица обвързаности и сложности. Осъзнавам, че това е политическо решение. Но това решение трябва да се взима с ясна отговорност. В конкретния случай с панаира обаче редица други играчи могат да се откажат от даден ангажимент и да стане проблем, допълва Георги Стоев.

 

 

 

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Новината за Опера в панаира изненадала членовете на инициативния комитет, дали начало на кампанията

  1. Освен това „Опера в панаира е сложен казус, както финансово, така и юридически“ И НАЙ-ВЕЧЕ ОПЕРАТИЧЕСКИ, ПОНЕЖЕ ОПЕРНА ПУБЛИКА ЛИПСВА отдавна (два файтона бабушкели с петнайсе правнука на сиджир) да се затътри да им слуша спявката на чиновниците дори да бяха на Мегдан Централен, камо ли оттатък рЯката.

  2. Аха, „Желанието на комитета било местната власт да участва на ПЪРВИЯ етап от проекта единствено с терен.“ сиреч на Ил.Ник. му затрябвал ПОДАРЕН ТЕРЕН за един от залежалите във фризера му чертежи (уж „ОПЕРА“ ама можело и каквото и да е друго заглавие, да не издребняваме). Колкото да се ВКОПЧИ, де.

  3. Кроежите били за НОВ БИЛДИНГ без нищо общо с „ОПЕРА“, балет, цирк – само заглавието било за примамка за будали. То си било АГИТКА ОТ ЧАСТНИЦИ за собственици, на които разноската за (съмнително многофункционалната постройка) да бъдем любезни ДА ПЛАТИМ НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, обществеността. Оправете първо концертната зала да се отървем от „музика в балабана“, оправете кино КОСМОС, загащете „асфалтите“ пък ще видим

  4. 1. два пъти в годината ПАНАИРЪТ Е ЗА ПАНАИРИ.
    2. „културният“ дом с караконджула отпред -скъп и прескъп- за какво го ПЛАЩАМ АЗ-ТИ-НИЕ-ДАНЪКОплатците – за да прокапе и за да прашасва? Там за БИНГО ли го гласят клептократите? Чиновниците на ЗАПЛАТА от „трупата“ ако се наканят нещо да изпеят не могат ли ТАМ?
    3. „Домът … трябва да бъде отделен … от операта“ ли, а? А? ЗАГЛАВИЕТО = СБЪРКАНО, то било ЦИРК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.