БългарияГрадътКултураНовини

Пловдив чества „Словенецът с българско сърце“

170 години от рождението на Антон Безеншек – създател на стенографията в България и „Почетен гражданин на град Пловдив“

На 15 април 2024 г., понеделник, от 18:00 часа в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей-Пловдив ще се проведе тържествена вечер по случай 170 години от рождението на проф. Антон Безеншек „Словенецът с българско сърце“ – създател на стенографията в България.

Събитието се осъществява под патронажа на Председателя на Общински съвет Пловдив – г-н Атанас Узунов.

Специален гост ще бъде Н. Пр. Наташа Бергел – Посланик на Република Словения в България.

Домакин и организатор на това събитие е Регионален исторически музей – Пловдив, съвместно с Националното сдружение на стенографите в България, гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“-Пловдив, в която проф. Антон Безеншек работи в продължение на 20 години и Държавен архив-Пловдив и философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Слово за живота и делото на проф. Безеншек ще произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, г-н Карамфил Матев – председател на Националното сдружение на стенографите в България, гл. ас. д-р Самуил Шивачев – историк- философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Музикален поздрав към участниците ще поднесе Девическа хорова формация „Евмолпея“ при ОДК – Пловдив с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова.

Регионален исторически музей – Пловдив, съвместно с Държавен архив – Пловдив, ще подреди изложба, посветена на проф. Антон Безеншек.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина