Забравеният град

Хилти за 122-годишната Деметра!

Дюлгери изкъртиха постамента на паметника на културата, демонтират го в петък

Шедьовърът на Арнолдо Дзюки бе атакуван от строители без присъствието на експерти, при положение, че трябва да се пипа с бели ръкавици

Дюлгери атакуваха категорично и настоятелно с Хилти 122-годишната Деметра в Цар-Симеоновата градина днес по обяд. Строителни работници на фирма Запрянови влязоха във фонтана с техника за разбиване и започнаха да къртят автентичния постамент на изящната скулптура на италианския маестро Арнолдо Дзюки. С това те дадоха началото на демонтажа на паметника на културата, който трябва да бъде вдигнат от мястото си в петък, за да бъде откаран за реставрация. Проблемът бе, че хората, които извършваха днешните дейности, нямаха нужната квалификация за работа върху нещо толкова ценно, колкото е изумителната скулптура на Дзюки. Тя трябва да се пипа с бели ръкавици, а не с Хилти. Още повече, че експерти и реставратори с дюлгерите нямаше. Около тях кръжаха представители на строителната фирма Запрянови, общински чиновници, метачи от чистота, които обираха парчетата откъртен камък, но не и хора, които разбират от материята. На място дойдоха гражданите, които протестираха дълго срещу реконструкцията на Цар- Симеоновата градина. Те поискаха техническа документация за демонтаж на Деметра, но такава не получиха. Представиха им заповед от кмета, както и становище на Министерството на културата. Според предписанието от ведомството обаче общината трябва да възложи цялата дейност по опазването Деметра на компетентен колектив, в това число и демонтажа на шедьовъра. Къде е този колектив, питаха събралите се на място хора мъжете с Хилтитата. Отговор не получиха. Гражданите сигнализираха на 112, че се руши паметник на културата. На място се отзоваха полицаи, които също бяха запознати с кметската заповед. С идването им обаче строителните работници решиха да се оттеглят.

Очаквайте продължение!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. И в това, че всичко става непрозрачно. И в това, че от безхаберие, непукизъм, беззаконие и алчност постоянно и устойчиво губим културното си наследство и оставаме без памет, дух, традиции, сили, идентичност. В това е драмата.

  2. В това, че ако от Под Тепето не бяха се заинатили преди година, никой нямаше да знае за „изчезналите“ фигури от композицията. И в това, че ако някой беше контролирал „копирането“ заради репликата на панаира, сега нямаше оригиналът да е безвъзвратно увреден. И в това, че от десетки години община и министерство се грижеха за паметника нямаше комисията да констатира ***АВАРИЙНО*** състояние.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина