АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Пловдив посрещна Иван Вазов след 98 години (ГАЛЕРИЯ)

На 6 ноември 1920 година Патриархът на българската литература идва в града под тепетата по покана на Инициативен комитет и е провъзгласен за почетен гражданин

Соня Попова

Дядо Вазов бе посрещнат с хляб и сол по стара национална традиция на площад Централен пред Военния клуб в Пловдив тази сутрин. Патриархът на българската литература бе докаран с  файтон по улица „Станционна“ и получи званието „Почете гражданин на Пловдив“.  На 6 ноември 1920 големият наш творец  идва в града под тепетата по покана на Инициативен комитет. Поводът за поканата е неговата 50-годишна творческа дейност.  Днес  – 98 години по-късно, в центъра на града Съюз за духовно възраждане на България направи възстановка на това паметно събитие.

Идването на Иван Вазов в града, който той нарича „мой втори роден“ е организирано тогава от Инициативен комитет с Недко Каблешков, член секретар Георги Кожухаров, членове Мутафчиев, полк. Расуканов, архимадрид Евтимий, о.з. ген. Богданов,…, Ст. Шишков, Ст. Обрейков и почитемият д-р Иван Кисяков – два пъти кмет на Пловдив в годините 1910 и 1923 г. На събитието е и тогавашният кмет на Пловдив Петър Шилев.

В деня преди посрещането комисия от трима души заминава за София, за да вземе със специален вагон поета. Друг екип от 50 човека заминава за Белово, за да приветства влизането на поета в Тракия. Влакът спира на гара Пловдив, Вазов е понесен на ръце от Комитета до приготвената колесница. Ескортират го членове на спортните дружества и военен оркестър. Шествието потегля в следния ред: Конната музика на Трети конен полк, ескадрон от Трети конен полк , духовенство и пр. Когато пристигат на площада Иван Вазов слиза от файтона и е приветстван от д-р Салчев.

Той обявява, че по решение на Общинският съвет Иван Вазов е прогласен за почетен гражданин на Пловдив и бившата улица „Станционна“ от този момент ще носи името Иван Вазов. А самият Иван Вазов произнася благодарствено слово, като се обръща към гражданите на Пловдив.

Пред стълбите на Военния клуб днес дядо Вазов получи почетното си гражданство от кмета, дръпна прочусвенто автентично слово и бе поздравен от децата от СОУ „Патриарх Евтимий“ с неговата песен „Де е България“.

В образа на Иван Вазов днес бе секретарят на Съюза Георги Караджов – бивш съдия,   преподавател в Пловдивския университет и режисьор. Водещ на възстановката бе председателят на Съюза Мария Герасова – журналист и писател.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина