АктуалноКриминалеНовини

Пловдивчанки изгоряха с 20 хиляди от мним годеник

20-годишен от Търново се представял за американец и ухажвал дамите в социалните мрежи, а после искал да си платят митото за изпратен скъп подарък

Служители на отдел „Икономическа полиция” при Областната дирекция на МВР – Пловдив разкриха поредна схема за измама чрез интернет. Схемата е стара, но все още има заблудени, които се ловят на въдицата, след две-три седмици онлайн ухажване. От полицията използват повода отново да заострят вниманието на хората при осъществяване на контакти интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

Добрата новина е, че парите на пострадалите дами са възстановени, а участник в престъплението е задържан за срок до 24 часа. Досъдебно производство се води в пловдивския отдел „Икономическа полиция” във връзка с постъпили сигнали за осъществени измами чрез интернет, жертви на които станали две жени от областта. Разследването се осъществява под надзора на Районна прокуратура – Пловдив. Проверяват се и добити в процеса на работата данни и за други пострадали жени от цялата страна.

Според събраните до момента данни потърпевшите, като потребители на платформи за социална комуникация /Facebook и WhatsApp/ били въвлечени в престъпната схема след контакт с профил на мъж. Той се представил  за американски гражданин със значително материално и финансово състояние, а диалогът се случвал чрез програма за безплатен превод на чужди езици. С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак, жените, заблудени от събеседника си, без да се двоумят, внесли общо над 20 хиляди лева в посочена от него банкова сметка. Предлогът бил да се освободи от мито изпратен им скъп подарък.

В рамките на активните действия за разкриване на престъплението, вчера е проведена спецакция, при която бил арестуван заподозрян като участник младеж на 20 години, от великотърновска област. От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жертви, на които са възстановени парите.

Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ-карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина