АктуалноБизнесБългарияГласовеГрадътИзбориИзпод тепетоНовини

Георги Гергов – новатор в световното счетоводство

Румен Гечев: Това е много интересно за света на бизнеса, ако е законно. Струва си да помислим за законодателна инициатива в това отношение

Нито един представител на Община Варна не се яви на изслушването във Временната парламентарна комисия за Панаира в НС

Тези, които трябва да дават отговори не дойдоха – около това мнение се обединиха членовете на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам.

Отложиха парламентарната комисия за Панаира.

От поканените на изслушване, сред които бяха: Георги Гергов, кметът на Варна, кметът на Пловдив председателите на двата общински съвета и председателите на политическите групи в пловдивския местен парламент, бившият министър-председател Бойко Борисов, бившият кмет на Пловдив Иван Тотев – дойдоха единствено общински съветници от местния парламент в града под тепета и депутати от града.

Основно на въпроси отговаряше представителят на Община Пловдив Таня Юриева от дирекция „Стопански дейности“, а до нея през цялото време седеше мълчаливо Руска Вълева – началник маркетинг в кметството.

От отговорите на Юриева стана ясно, че „Международен панаир Пловдив“ АД /МПП/е с капитал 177 894 899 броя обикновени поименни акции с номинална стойност 1 лев + 16 314 400 бр. акции от оспорвания апорт на Община Варна в дружеството „Пълдин Туриневст“, като въпросното увеличение получи отказ от вписване. Последното би довело до намаляване на дела на Пловдив в общото дружество с Георги Гергов от 25 на 22.09% дяловото участие.

„Община Пловдив не притежава нито една акция от МПП, тя участва в дружеството, чрез съдружието си в „Пълдин Туринвест“. Каквито и взаимоотношения да има да решават Община Варна с МПП, не разбираме защо това трябва да става на гърба на Община Пловдив“, коментира Таня Юриева.

По думите ѝ кметът е изпълнил безпрекословно задълженията, които му е вменил Об С с решението си от 18 януари т. г.

Бойко да разпореди на варненската структура да върне акциите на Панаира безвъзмездно

По време на въпросите възникна спор между народния представител от БСП Иван Петков и председателя на комисията Румен Йончев от „Български възход“. Петков попита: Знае ли Общината за продажбите на няколко знакови имота в Стария град от активите на „Пълдин Туринвест“ през 2020-та година – къщи, с които общината влиза като апорт в дружеството с Гергов и какво е направила относно това нещо?

Припомняме, че продажбите на тези имоти стартираха в началото на мандата на кмета Здравко Димитров. Той обаче твърдеше, че не знае за тях. Със следващите линкове ви припомняме, части от журналистическото разследване на Под тепето по темата:

Фондация на Ахмед Доган е купила ресторант „Пълдин” от Георги Гергов

Георги Гергов продаде обредния дом и римската таверна в Стария град на Димитър Георгиев за 409 хиляди без ДДС

„Кметът Димитров, Гергов и интересното „Не знам“…“

Въпросът на Иван Петков бе репликиран от председателя на комисията, който заяви, че те не обследват имотите на „Пълдин Туринвест“ и питането на депутата не касаело Пловдивския панаир пряко.

Представителят на Община Пловдив все пак отговори, че притежаваните 75% дялово участие на Пълдин Туринвест в общия капитал на МПП дават право на Съвета на директорите на разпореждане. „И да, продадени са. Г-н Петков е прав“, заключи Таня Юриева.

Друг депутат от социалистите Румен Гечев, който бе вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, попита „завлякло ли е дружеството Община Пловдив с неплатени данъци“. На въпроса му, Юриева отвърна, че няма такава информация.

По-нататък стана ясно, че допреди приватизацията на Панаира от 2006-а дружеството отчита годишна печалба /Пч./ от 643 хил. лв. до 9 млн. От 2010 – 2016 отчита загуби, 2017 – Пч от 16 млн. и през 2018 – 3 млн. лв. Пч.

„Съгласно Законите в страната и Устава на дружеството, би трябвало на Общо събрание да се приема годишния финансов отчет /ГФО/ и да се взема решение за разпределение на средствата от печалба. Също така в Устава изрично е записано, че средствата от дивиденти за Община Пловдив, по решение трябва да са за ремонт на детски ясли, градини и домове“, обясни Юриева.

Нито лев не е получен от дивиденти през годините, добави тя. Няма такива решения на общите събрания, тъй като те са правени и ГФО са приемани на 10-годишни периоди. В края на последния такъв /2017/ МПП е с неразпределена печалба от над 20 млн. лв. и непокрита загуба от над 25 млн.

Същият подход е прилаган и при общите събрания за ГФО на „Пълдин Туринвест“, като тук периодите са на около 4 години.

Това е новост за световното счетоводство! Този подход е много интересен за света на бизнеса, ако е законен, а всички тук сме икономисти и юристи, и не сме чули за подобно нещо. Струва си да помислим за законодателна инициатива в това отношение, колеги„, възкликна изумен Румен Гечев.

„Кметът на Пловдив се измъкна по терлици, шофьора на рейса на Пловдив идва, колеги от отдели идват, а кметът на Варна е невидим, кметът на Варна не изпрати дори и чистачката“, коментира Гечев присъстващите и липсващите, поканени на изслушването.

По думите му, цялата сага около панаира представлява добре сформирано ОПГ – Организирана приятелска група и схемата била инициирана от Бойко Борисов.

Това е, може би, единствената смислена комисия в това НС. Хората, които трябва да дадат отговори на въпросите, ги няма. Питам двете дами от Об С – Пловдив знаят ли да е оказван натиск върху другите политически представени групи в местния парламент, за да ги няма тук„, попита депутатът от ДБ Йордан Иванов.

Веселина Александрова и Румяна Толова бяха единодушни, че нямат такава информация.

„Колеги, какво би могла да направи държавата в този случай? – попита председателят на комисията Румен Йончев.

„Големият въпрос е защо нищо не е направено досега. Ако се стигне до съдебна сага, не виждам полезен ход. Това, че едно вписване е спряно няма да помогне. Не приемам, че виждате ли Община Варна е виновна за всичко“, обобщи Румен Гечев.

Заседанието на Комисията започна в 09:00 часа тази сутрин, два часа преди началото на извънредното заседание на Парламента. То приключи в 10 и 43 ч. като депутатите се разбраха да се съберат и в следващите дни, а единственото решение, което взеха, е да изготвят доклад от изслушването и да изпратят цялата документация, с която разполагат по казуса на Прокуратурата.

Временната комисия трябва да приключи работа до два-три дни, а докладът от обследването трябва да бъде гласуван в пленарна зала. Последният работен ден на 48-то НС е в петък.

Интересно е да се отбележи, че докато специална комисия нищеше казуса, в Морската столица тече извънредна сесия на местния парламент, на която можеше да се реши въпросът, но предложението на групата съветници от ДБ там – за отмяна на апорта на акциите от Панаира – не бе допуснато до дневния ред на заседанието.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина