АктуалноИзпод тепетоМнения

Борисов към доц. Кисьов: Ама ми говориш убедено все едно ти си я строил тази гробница (ВИДЕО)

 „Обаче всичките археолози сте редки скици,“ този комплимент направи премиерът на екипа, разкриващ най-високата гробница в Европа, която се намира край пловдивското село Маноле

Таня Грозданова

„Значи мен ме викаш като общак?!“ Така на шега се обърна премиерът Бойко Борисов към директора на Регионалния археологически музей – Пловдив, археолог доц. д-р Костадин Кисьов, докато той му казваше от какво има нужда екипа му. Археологът обясни, че ще са му нужни 3 самосвала, 2 багера, 1 фадрома и 15 работници, за да може обектът да бъде разкрит в цялата му величественост. Ще трябва да бъдат изкопани и извозени близо 90 000 кубически метра пръст, които са оформили могилата около високата 24 метра гробница. Едва тогава да се пристъпи към проучване на вътрешността и консервация.  Смята се, че в нея е погребан римски войнишки император или някой от последните царе на одрисите.

Премиерът продължи разговора в същи тон и разказа, че сутринта му се обадил министъра на финансите Владислав Горанов и го питал вярно ли е, че ще ходи към Пловдив. „То аз основно с министри, кметове и областни си говоря, затова дойдох да видя какво ще ми кажеш ти,“ обърна се Борисов към археолога.

Вижте какво разказа на върха на гробницата доц.Кисьов на Бойко Борисов.

Доц. Кисьов и 15 археолзи работят от 2 години на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле, финансирани от Община Пловдив. Днес те бяха посетени от министър-председателят и министъра на културата, които се запознаха с последните им открития.

През последната седмица там археолозите започнаха разкриването на  монументален гробен комплекс, какъвто не е откриван нито на Балканите, нито на територията на Европа.

15 души и един багер „копаят“ в момента историята на тези земи край бъдещата Европейска столица на културата. Могилата е с диаметър на основата 140 м и е висока 26 м. Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив и според обещанието на премиера днес трябва да е разкрита външно за септември 2019-а година.

„Няма да си играем на части. Догодина е пикът на Европейска столица на културата, като обектът с музей и всичко останало би трябвало да е готов до есента на 2019 година. Това ще е добър подарък за Пловдив и Европа. Това са обекти, които не можем да форсираме. Виждате, разкриват нещата с четки. Но грубата работа ще я направим бързо – булдозери, багери, всичко каквото е  необходимо на археолозите“, отсече премиерът.

По думите му всички тези средства, които се влагат в археология един ден ще се изплатят не само като пари, но и ще вдигат огромно самочувствието на българите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина