АктуалноМненияНовиниПод ножа

Таксиметрови шофьори отново плашат с протести

Поискаха от общинския съвет да им бъде намален местния данък с 45 %, но получиха отказ

Работим под себестойност. Чуйте ни, обърна се към съветниците председателя на Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив Георги Ряпов, но не бе чут

Иво Дернев

Ще протестираме. Ще блокираме града ако трябва. Това се заканиха група таксиметрови шофьори, дошли на днешната сесия на Общинския съвет, за да поискат да им бъде намален местния данък. Старейшините обаче отказаха да се съобразят с исканията на представителите на бранша, а те от своя страна се заканиха да отвърнат с някакъв вид протестни действия. „Ще се съберем и ще решим как да действаме. Тия плужеци вътре в залата, без извинение, ни правят данъка 750 лева. От догодина 1400 коли няма да плащат и ще видим как общината ще събере планираните 1 милион лева от нас. Хващам мистрията, няма да умра от глад, ама на тия пари няма да давам”, тропна с крак таксиметровият шофьор Ангел Стаменов веднага след гласуването на бащиците в пленарната зала.

Преди това, по предложение на Костадин Гаров от Обединени патриоти, съветниците дадоха думата на председателя на Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив Георги Ряпов, който заяви от трибуната, че той и колегите му работят под себестойност заради високия местен данък и покачващите се разходи за представителите на бранша.

„Нито веднъж не видяхме икономическата обосновка за това, което Общинският съвет приема относно нашите услуги. Разходите за бранша са се увеличили с 50 процента в последните няколко години, особено след като местният данък бе вдигнат от 300 на 750 лева. Предлагаме да бъде намален данъкът с 45 процента и да стане 400 лева, за да бъде свързан с нашите възможности. Тази година такситата са намалели с 200, догодина ще намалеят с поне още 200 коли,което значи, че 400 души или ще останат на улицата, или ще минат в сивия сектор. Не може до безкрай да вдигате тарифите. Никой не ни е питал или канил в комисията по транспорта, за да чуе мнението ни. Надяваме се този път да бъдем чути”, обърна се към съветниците Ряпов от трибуната.

След него Костадин Гаров заяви, че увеличението на данъка от 300 на 750 лева е незаконосъобразно и предложи той да бъде намален на 500 лева. „200 водача вече не работят. Губим от тях. Ако данъкът е по-нисък ще се плаща от повече шофьори и приходите за общината ще са повече”, заяви съветникът от Обединени патриоти.

Кметът Иван Тотев заяви от трибуната, че е планирано от този данък да бъдат събрани 1 милион лева. „Защо тази тема се обсъжда на сесията, а не по-рано, още когато е в комисиите?”, попита градоначалникът. Оказа се, че таксиметровите шофьори са изпуснали срока да пуснат възражения или позиция до транспортната комисия, преди внасянето на предложението за приемане на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето размера на местните данъци на територията на община Пловдив.

Предложението на Гаров данъкът да бъде намален на 500 лева бе отхвърлено с гласовете на 17 старейшини, като в последствие цялата точка бе приета с 29 „За”. А шофьорите се заканиха, че ще протестират.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина