АктуалноБългарияНовиниПод небето

Министър Петкова: Искам да уверя жителите на Белащица, че институциите работят по проблемите им

По думите ѝ всички ведомства, свързани с концесиите са задействани

Таня Грозданова

Виждате, че при най-малкия сигнал за съмнение у хората изпълнителната власт реагира мигновено, така че хората трябва да бъдат спокойни. Това коментира днес в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в официалната церемония за начало на изграждането на градска стационарна електрическа подстанция на „Електроразпределение Юг“ – част от структурата на „EVN България“ ЕАД.

От отговора ѝ на въпроса „ще има ли комплексна проверка на кариерите край Белащица, както поискаха жителите на петте пловдивски села от вас“ стана ясно, че такава проверка е извършена по време на посещението на междуведомствената група миналата седмица.

„С жителите на Белащица аз всъщност се срещах може би преди около един месец. Обяснили са ми каква е ситуацията. Миналата седмица бе направена на място среща с тях, която бе организирана по инициатива на Министерство на енергетиката. Запознати сме с това, което тревожи хората и използвам случая да ви убедя и вас и хората, който живеят в тези места, че всичко това, което зависи от МИЕ, от изпълнителната власт – ще бъде направено, така че хората да бъдат спокойни.“

По думите ѝ, целта на тази среща била всички институции, които имат отношение към този процес, в рамките на своята компетентност да се произнесат по сигнала, който гражданите на Белащица са поставили на дневен ред.

„Вече от тук нататък всеки един орган трябва да вземе решение в рамките на своята компетентност, в най-кратки срокове,“ каза още министър Петкова.  

На въпроса взети ли са проби от въздуха, почвата и други, тя отговори така: „Миналата седмица бяха колеги и от РИОСВ и от Министерство на земеделието. Всички институции, които имат отношение по този процес. И аз съм сигурна , че всяка една от институциите ще се произнесе.

Преди това Теменужка Петкова, направи уточнение, че „една концесия се одобрява от всяка една институция, която има отношение към концесиите, а министърът на енергетиката е упълномощеното лице от Министерски съвет, което има правомощия да подпише или прекрати един такъв договор.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина