АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

И от Локомотив могат да кандидатстват към Фонда на фондовете за финансиране на нов стадион, но е нужна концесия

Тотев: Възможността за финансиране на спортна инфраструктура е общоградска и важи за всички

Инициативата обаче трябва да дойде от частното лице, уточни кметът

Иво Дернев

Възможността на субекти да получат финансиране е общоградска и важи за всички. И за Ботев, и за Локомотив, и за Спартак, заяви днес кметът Иван Тотев, след като вчера при среща във финансовото министерство се разбра, че има възможност за финансиране от Фонда на фондовете за довършването на стадион „Христо Ботев“ .

„От месеци наред се опитваме да убедим държавата, че освен пътната мрежа и културата, като хоризонтална мярка за финансиране от Фонда на фондовете е и спортната инфраструктура, която сме посочили като един от приоритетите за развитие.  Имаме становище, че спортът може да бъде разглеждан като хоризонтална мярка, което значи, че могат да бъдат финансирани проекти, които касаят спортна инфраструктура. Тук влизат и общинските проекти, и частните такива. Всеки един инвеститор в спортна инфраструктура в Пловдив може да разчита на подкрепа на Фонда на фондовете. Тук говорим за стадион „Ботев”, за басейна „Младост”, за стадион „Локомотив”, стадион „Спартак” и стадион „Пловдив”. Важно обаче е да се знае, че когато говорим за частни инвестиции, инициативата трябва да дойде именно от частното лице, а община Пловдив издава подкрепително писмо, което се взима под внимание от управляващия орган и финансиращата институция. „Ботев Пловдив” АД заявиха такова желание и в момента ние очакваме писмо, че имат намерение да кандидатстват към Фонда на фондовете, като ние ще изпратим подкрепящо писмо до управляващия орган и до финансиращия орган. Същото могат да направят и от ръководството на „Спартак”, и на „Локомотив”. Но преди това трябва да има концесия. Ако от Локомотив имат желание за стартиране на процедура за концесия, ние сме насреща. В момента техен приоритет е тренировъчната база, но в момента, в който решат да правят друга инвестиция, ние ще ги подкрепим”, подчерта Иван Тотев.

Той уточни, че става въпрос за заем, който обаче е за дълъг срок и с по-ниски лихви. „Фондът на фондовете финансира частично. То е микс от банково финансиране и европейско финансиране. Парите за спортна инфраструктура за цяла Южна България са 40 милиона лева. Те идват като добавено финансиране към съответното банковото такова”, поясни кметът.

И допълни, че клуб „Спартак” се развива много добре и има възможност също да кандидатстват към Фонда на фондовете за стадиона си и за изграждане на тренировъчна база на бившите игрища „Векта”, каквото желание имат от тима.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина