АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Галерията на Съборна ще бъде реставрирана до 290 дни

Художниците, реставрирали Централна гара, ще работят по бижуто на Йосиф Шнитер

Идеята е визията на сградата да бъде съхранена максимално автентично, като дори оригиналните улуци ще бъдат запазени

Отварят двора към улица Съборна

Иво Дернев

Дългоочакваният ремонт на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия на улица Съборна стартира днес. Реализирането на проекта за реставрация и реновация на една от най-красивите сгради на градоустроителя на Пловдив арх. Йосиф Шнитер започна след близо пет годишни процедури и съдебни дела. Срокът на изпълнение на реставрационните и ремонтни дейности е 290 календарни дни, а автори на проекта са архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов.

Щастливи сме, че имаме възможността да стартираме работата по тази най-знакова галерия в Пловдив. Това, което се случва днес е пример как когато заедно работим стъпка по стъпка и по всички правила колко много време отнема реализирането на един такъв проект. За този обект говорим повече от четири години. Радостното е, че тук имаме осигурено финансиране, средствата са от постановлението на Министерски съвет. На този етап сумата, която ще бъде вложена в обекта, е под 1,5 милиона лева. Идеята е да се отвори сградата с прилежащото пространство към улица Съборна. Искаме да направим нещо различно- самият двор да работи като изложбена площ, каза на старта на ремонтните дейности кметът Иван Тотев.

Той подчерта, че в дейностите ще се използват само естествени материали. В площадките на дворното пространство ще се използват павета от Васил Априлов.

В Стария град са малко местата, на които посетителите могат да седнат и да си починат. Малко са и местата, на които и деца биха могли да се заиграят и да бъдат в по-близък контакт с архитектурата и изобразителното изкуство. Затова предвиждаме в новата част на двора да направим детска амфитеатрална площадка, на която да има такъв тип игрушки, които са свързани с изобразителното изкуство. Там ще могат да се провеждат образователни лекции и камерни спектакли на открито. Останалата част от двора ще бъде изложбено пространство на открито с подходяща скулптура, която да бъде видима още от улицата. Колкото до самата сграда- тя ще се реновира и ще заживее нов живот, благодарение на проектантите арх. Петко Костадинов и арх. Иван Костадинов. Идеята е да се получи една съвременна изложбена площ, която спазва всички изисквания за съвременна галерия, включително климатизация и опазване от пожар. Включително да се обособят специални хранилища. Смятаме да усвоим още изложбени пространства- таванските помещения, като ще използваме оригиналните греди на тавана. Там ще експонираме съвременното изкуство, което ние притежаваме, разкри директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков.

ГХГ е втората по големина в страната и притежава много богат фонд. Той ще бъде експониран максимално в бъдещата галерия. Красимир Линков заяви, че фондът ще бъде обогатяван.

Той беше показан и досега, но условията тук не бяха най-подходящи, понеже сградата беше само адаптирана за галерия, а сега ще бъде изцяло подготвена за една съвременна галерия-музей, допълни Линков.

Той заяви, че градът няма да бъде ощетен от това, че галерията на Съборна ще е в ремонт в рамките на годината на Европейска столица на културата. Важното е, че промяната тук започва точно през тази година. Културна столица не сме само за една година. Това е един процес, който ще продължи във времето. Догодина пак ще сме културна столица, заяви Красимир Линков.

Европейска столица на културата е причината да започне тази промяна на града. И тази промяна стартира със силата на културата. ЕСК е голям мотив, сериозен енергиен заряд, който ни кара да правим тези промени и да обръщаме внимание на такива обекти, които в един нормален обществен живот на града винаги остават някак в страни, защото винаги има по- важни и належащи неща. Нямаме нито една подписка от примерно три хиляди човека за ремонт на художествена галерия, но имаме за запазване на парк. Когато имаш събитие като Европейска столица на културата се фокусираме във обекти, за които никога няма пари. Европейска столица на културата е процес на промяна със силата на културата, допълни кметът Тотев думите на Красимир Линков.

Галерията ще се изпълнява на два етапа. Първият ще бъде сградата- реновиране на сградата и покрива, подмяна на дограмата, премахване на двете котелни от двете страни на сградата. Договорът за първия етап е 1 милион и 150 хиляди лева без ДДС. За 290 дни трябва да приключим, заяви Андон Димитров, управител на Астра Билдинг Груп и представител на консорциума, който ще изпълнява сградата. Тази година консорциумът спечели конкурса Сграда на годината в категория Реставрация за работата по Централна гара в Пловдив. Той уточни, че новата дограма ще е със същата визия като старата, отново дървена. Идеята е визията на сградата да бъде съхранена максимално автентично, като дори оригиналните улуци ще бъдат запазени.

Ние сме фирма, създадена от художници и имаме огромен опит в реставрирането на паметници на културата. Работили сме по един от най-красивите сгради в София и в Русе, както и в Пловдив- гарата и сградата на Джумаята. Подходът ни е изключително специализиран, на база опит, и тази галерия ще е едно изключително предизвикателство да я направим по най-добрия начин, каза другият представител в консорциума, който отговаря за художествената част в проекта- Николай Иванов, един от създателите на фирма Николай Ом ЕООД. Той уточни, че между 15 и 20 души ще работят по фасадата на бижуто на Шнитер.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина